Medi ambient

incendis forestals

Els incendis al País Valencià, encara molt actius, calcinen unes 11.000 hectàrees i forcen els desallotjaments

El foc de la Vall d’Ebo ha obligat al desallotjament de mitja dotzena de poblacions

Els incendis iniciats a la Vall d’Ebo (Alacant) i a Begís (Castelló) segueixen aquest dimarts encara “molt actius”, la qual cosa ha obligat a desallotjar noves poblacions, com la de Begís, després d’haver arrasat ja unes 11.000 hectàrees.

Un miler de persones i gairebé mig centenar de mitjans aeris participen en l’extinció d’aquests dos grans focs, provocats per llamps, i el control dels quals s’està veient complicat a causa de les adverses condicions meteorològiques i a la complexa orografia del terreny.

L’incendi de la Vall d’Ebo, declarat la nit del passat dissabte per un llamp, ha calcinat ja prop de 10.000 hectàrees, té un perímetre de 65 quilòmetres i en la seva extinció participen 22 mitjans aeris.

El foc ha obligat el desallotjament de mitja dotzena de poblacions. L’última d’elles ha estat la petita localitat de Benimassot, que ha començat a ser evacuada aquest dimarts davant la proximitat de les flames de l’incendi forestal.

Aquest municipi se suma a altres localitats evacuades, com són Tollos, Famorca, Fageca, la Vall d’Alcalà i Beniaia, que sumen unes 1.500 persones, a les quals s’ha donat cobertura juntament amb Creu Roja mitjançant albergs instal·lats a Pego i a Muro d’Alcoi.

L’incendi de Begís, declarat aquest dilluns a conseqüència també d’un llamp, ha arrasat ja entre 700 i 800 hectàrees, té un perímetre de 20 quilòmetres i el combaten 25 mitjans aeris, per l’“enorme dificultat” de la seva orografia, que impedeix de moment actuar als mitjans terrestres.

El canvi en la direcció del vent i el fum han obligat aquest dimarts a evacuar de manera preventiva les localitats de Begís i Toràs, i els veïns estan sent instal·lats en un alberg situat en el pavelló multifuncional de Viver.

El desallotjament de Begís ha implicat també el trasllat del Lloc de Comandament Avançat (PMA), que s’havia instal·lat en aquesta localitat i que ara es reubicarà a Viver.

Els desallotjaments d’aquest dimarts se sumen als ja realitzats en els llogarets d’Arteas de Baix, Arteas de Dalt i els Cloticos per la proximitat del foc.

Pendents de la meteorologia

Tots dos incendis tenen una “alta activitat” i estan encara en situació d’“avanç” tot i l’esforç de les persones i mitjans que els estan combatent, i la “peça clau” per a resoldre’ls serà l’evolució de la situació meteorològica, ha assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Puig ha incidit en el fet que la meteorologia és “molt adversa”, perquè bufen vents canviants, que fan que dins d’un mateix incendi es pugui parlar de situacions “molt diverses” i dificulten planificar l’extinció. A més, les temperatures continuen sent molt altes, i la humitat és d’entorn del 10 o el 15%, la qual cosa complica atallar el foc.

Puig ha insistit que la prioritat en aquests moments és la seguretat de les persones –del veïnat dels municipis afectats i del personal d’emergències que intervé en l’extinció–, perquè el pitjor que pot passar és que hi hagi una desgràcia personal, més enllà de la pèrdua del patrimoni natural que s’està produint.

Els altres incendis, declarats a les Useres (Castelló) i Calles (València), han estat ja donats per estabilitzats. El primer ha cremat unes 800 hectàrees, mentre que del segon no s’han facilitat dades de superfície afectada.

Catalunya envia mitjans aeris de Bombers contra l’incendi de Begís

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya han enviat aquest dimecres tres mitjans aeris a la Comunitat Valenciana per donar suport en els treballs d’extinció de l’incendi de Begís, a la província de Castelló. Segons ha informat el cos d’emergències català, els mitjans aeris enviats a l’incendi declarat aquest dilluns a la comarca castellonenca de l’Alt Palància corresponen a dos avions de vigilància i atac, així com un helicòpter bombarder.

El foc va ser originat per un llamp en una zona d’alt valor ecològic, i es desenvolupa en una zona amb una orografia complicada i de molt difícil accés per als mitjans terrestres en ser barrancs de gran profunditat.

Dos bombers ferits i deu viatgers de la línia València-Saragossa afectats pel foc de Begís

Dos bombers han sofert cremades quan participaven en l’extinció de l’incendi de Begís (Castelló) i almenys altres deu persones s’han vist afectades pel fum mentre viatjaven en un tren de la línia Sagunt-Caudiel-Teruel-Zaragoza, el traçat de la qual discorre pròxim a la zona sinistrada.

A més, aquest foc ha obligat a evacuar en total a una mica més de mil persones, que han estat allotjades en albergs, instal·lacions esportives i domicilis d’afins o de famílies solidàries, va informar aquesta nit el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, després d’assistir a una reunió del Centre de Coordinació Operativa Integral (Cecopi) per a analitzar l’evolució dels incendis forestals.

L’evolució del foc és “extraordinàriament complicada, molt difícil”, ha assegurat Puig, pels continus canvis de direcció del vent, que ha obligat a desallotjar a unes mil persones de Begís, Toràs i Teresa, localitats amb una població de diversos centenars de persones cadascuna d’elles, però que a l’estiu dupliquen els seus habitants.

Fonts de la conselleria valenciana de Sanitat han indicat que entre els viatgers hi ha quatre ferits per cremades, tres d’ells greus, i entre vuit i deu lleus.

Des de Creu Roja de Castelló han afirmat que estan atenent, juntament amb la conselleria de Sanitat i a la Guàrdia Civil, a les primeres persones ferides en l’estació de Caudie.

Segons ha informat À Punt Notícies, pel que sembla en arribar a una zona pròxima a l’incendi, els viatgers han entrat en pànic i alguns han sortit del tren en veure que el comboi es parava.

Adif ha comunicat que la circulació ferroviària de la línia Teruel-Sagunt es troba interrompuda entre Masadas Blanques i Barraques pel fet que l’incendi és pròxim a la via.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA