Medi ambient

medi ambient

Les autoritats del Brasil comencen a recuperar el control de la terra Ianomami

L’objectiu és l’expulsió dels milers de miners il·legals que operen en la zona

Les autoritats del Brasil han afirmat aquest dimecres que han començat a reprendre el control del territori indígena Ianomami, en la selva amazònica, amb l’inici de l’expulsió dels milers de miners il·legals que operen en la zona.

L’operació per a recuperar el control de la regió va començar el dilluns i compta amb la participació d’agents de l’Institut Brasiler de Medi Ambient (Ibama), amb suport de la Fundació Nacional dels Pobles Indígenes (Funai) i de policies de la Força Nacional.

L’Ibama va informar en un comunicat que fins a la nit del dimarts, els agents van destruir un helicòpter, una avioneta i una excavadora, així com altres equips utilitzats pels prop de 15.000 miners que operaven il·legalment en la zona i que són acusats de causar una crisi humanitària que amenaça a la població Ianomami.

També van ser confiscades dues armes i tres llanxes ràpides de 12 metres d’eslora, que seran usades per les autoritats per a donar suport logístic a l’operació.

Les institucions brasileres han instal·lat una base de control en el riu Uraricoera per a impedir el proveïment de les mines il·legals i preveuen muntar altres llocs similars en altres llocs d’aquesta regió selvàtica.

De manera paral·lela, la Força Aèria ha desplegat avions per a cohibir el trànsit aeri dels miners il·legals a la regió, fronterera amb Veneçuela.

A causa de la pressió de les autoritats, milers de miners il·legals i els seus familiars han abandonat en els últims dies els campaments que havien muntat en la selva per a extreure or de la reserva indígena, la qual cosa està prohibit per la Constitució brasilera.

Un fotògraf d’Efe va ser testimoni de la fugida d’un grup d’unes 30 persones que va sortir d’una de les improvisades mines aixecades enmig de la selva.

El nombre de miners il·legals es va disparar en les terres indígenes en els últims quatre anys, encoratjats pel govern de l’ultradretà Jair Bolsonaro, un ferm defensor de l’explotació dels recursos de l’Amazonía.

La setmana passada el president Luiz Inácio Lula da Silva va ordenar la retirada dels miners il·legals de la terra Ianomami, que és el territori indígena més gran del país.

El govern va decretar l’estat d’emergència sanitària a causa de les greus condicions de desnutrició i a les malalties que afecten gran nombre dels ianomamis, en part relacionades amb els productes tòxics usats pels miners.

La Força Aèria Brasilera ha distribuït 75 tones d’aliments i medicaments als llogarets indígenes i ha traslladat a desenes de persones a un hospital de campanya en Boa Vista, capital de l’estat de Roraima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES