Medi ambient

SEQUERA

Catalunya perd una quarta part de l’aigua potable per fuites

Amb el que es malbarata es podria omplir gairebé tot el Pantà de Sau i el país tindria ara el doble de reserves

En situació d’excepcionalitat des del 2021 per la sequera i amb els embassaments al 27% de la seva capacitat, Catalunya perd una quarta part de la seva aigua potable per culpa de les fuites. Són dades de l’Agència Catalana de l’Aigua fetes públiques avui per Rac1. Les xifres impliquen que l’any passat es van malbaratar per les canonades de la xarxa catalana 134.300 milions de litres. És a dir, 134 hectòmetres cúbics.

Amb aquesta aigua es podria omplir gairebé tot el Pantà de Sau i Catalunya tindria ara el doble de reserves. Aquest percentatge de fuita és lleugerament inferior al de l’Estat i està en la mitjana europea.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha dit a la mateixa emissora, segon recull l’ACN, que són conscients de les dificultats dels municipis, especialment dels petits. Jordà, però, ha defensat que el decret de sequera inclogui un règim sancionador, que “només serveix per dissuadir”. La consellera està convençuda que no caldrà multar cap municipi.

Precisament, el règim sancionador als ajuntaments és el que va fer fracassar la cimera de la sequera de divendres en què el govern i els partits van ser incapaços d’arribar a un mínim acord. L’executiu manté que les multes són imprescindibles, mentre que el PSC les vol eliminar. La proposta d’acord que es va presentar en la cimera plantejava establir un període diferit d’aplicació del règim sancionador de decret de la sequera per excés de dotació d’aigua fins a l’1 de juliol del 2023. Els socialistes van demanar que, si no s’eliminen les multes, com a mínim s’apliqui un règim transitori de com a mínim un any. No hi ha haver acord en un punt sobre el qual Junts i el PP també en recelen.

Jordà ha remarcat que la distribució en baixa és competència municipal, però ha indicat que és conscient que Catalunya té una realitat amb molts municipis petits. En aquest sentit, ha assegurat que l’ACA acompanyarà els ajuntaments. “El règim sancionador és dissuasiu: si aquell municipi comença a fer aquelles obres i aquella obra ha d’estar finalitzada al cap d’un any, el que farem és el seguiment de com comença i com avança. Si han passat dos anys i no, doncs s’han d’aplicar les sancions”, ha argumentat.

La consellera ha recordat que hi ha un seguit de sectors que ja estan fent els deures i que tenen restriccions en els usos d’aigua, i ha criticat l’actitud del PSC per “jugar amb la calculadora i amb el calendari electoral”. “Hauríem d’estar molt per sobre de la calculadora. Les urgències són les que són. No sé com ens en sortirem però ens en sortirem”, ha reblat.

De fet, Jordà ha assegurat que l’acord amb els partits hi era, però va faltar signar-lo, fins i tot amb una moratòria en el règim sancionador amb la data de l’1 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona