Medi ambient

Més de 600 alumnes aporten idees innovadores per reduir l’abocament de residus a la mar

Un total de 670 alumnes de quinze escoles de les comarques gironines i algunes de Barcelona han participat en una nova edició del concurs “La Mar de Net”, una iniciativa del sector pesquer català, coordinada per la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, en col·laboració amb la Fundació per a la Creativació, i promoguda pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els estudiants de primària i secundària han aportat idees innovadores, respostes o solucions a la problemàtica de la gran quantitat de plàstics que arriben al mar, i n’han sorgit propostes com les dues que finalment han estat premiades.

Així la primera vol incentivar la compra a granel als establiments comercials del municipi. Per tal de fomentar aquesta pràctica, cada resident interessat a formar part d’aquest projecte gratuït rebrà un braçalet interactiu. A cada compra realitzada a granel o amb una bossa reutilitzable, el braçalet acumularà dos punts, els quals seran registrats a través d’un sistema de codi QR. Després d’un període de sis mesos, aquelles persones que hagin acumulat 100 punts obtindran un val per gastar en un establiment. És la proposta que van fer els alumnes de 1r de batxillerat de l’IE La Miquela, de Bescanó. L’altra, és una festa de reciclatge, a la qual van assistir tots els alumnes i les seves famílies. D’una banda, van escoltar el conte que un grup es va inventar, també van poder jugar a les diferents dinàmiques preparades per aprendre a reciclar: mocador, memmory i bàsquet. A més, van poder conèixer què era un boc and roll, ja que els infants van ensenyar els seus i van explicar com es feien. Finalment, van poder jugar amb els jocs amb materials reciclats creats: futbolins, “hoqueilin” i dos “menjaclosques/laberints”. La proposta era dels alumnes de 4t de primària de l’escola El Carrilet, de Palafrugell.

El lliurament de premis entre els equips finalistes s’ha fet a la Casa de Cultura de Girona, amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, i alguns patrons majors de les confraries gironines.

Pesca Neta a les aules

Aquesta i d’altres propostes que s’han presentat a la cloenda del programa formen part de la tercera edició d’aquesta experiència que vol portar el projecte Pesca Neta a les aules, apostant per incentivar la creativitat dels alumnes per enginyar solucions realistes i efectives per combatre la problemàtica dels residus marins. Amb aquesta acció, també es posa en valor la tasca de prop de 200 embarcacions i gairebé un miler de pescadors gironins fan cada dia per eliminar residus de la costa catalana. Des de fa anys els professionals de la pesca recullen la brossa que troben a alta mar en l’exercici de la seva feina, especialment plàstics, i amb Pesca Neta han unit esforços per conscienciar i eliminar els residus contaminants que són presents al nostre mar.

La divulgació és clau per assolir complicitats

Les campanyes de difusió i l’organització d’activitat a les escoles són un dels mecanismes de Pesca Neta per donar visibilitat al projecte i a la tasca dels pescadors. El concurs “La Mar de Net” ha involucrat alumnes, professors i famílies en la tasca de conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer en la neteja dels nostres oceans. Els participants havien d’escollir entre dos reptes: idear accions que es poden fer a l’escola per reduir el consum de plàstic o generar noves experiències educatives per als habitants i visitants dels seus municipis.

A títol individual, els pescadors gironins ja duen a terme sistemes de pesca sostenible i diferents actuacions relacionades amb la millora del medi marí, però agrupant-se sota la mateixa marca optimitzen esforços i resultats en l’objectiu de la protecció i recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes marins.

El 2022 els pescadors van enretirar 70.000 litres de deixalles marines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró