Medi ambient

Deu entitats reclamen mesures contra el canvi climàtic “basades en la ciència”

Les organitzacions socioambientals urgeixen fulls de ruta coherents amb els coneixements disponibles

Greenpeace, Renovem-nos i la Xarxa d’Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima, entre altres, alerten del “greu retard” en l’abordatge del problema

Deu organitzacions de caire socioambiental han reclamat que els governs marquin “fulls de ruta basats en la ciència” per lluitar contra el canvi climàtic. Ho han fet durant l’acte El futur és ara, celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en què les entitats han considerat “inajornable” l’acceleració de la transició ecosocial a partir del “coneixement científic disponible”.

El col·lectiu ha alertat que els objectius internacionals estableixen una reducció de cara a l’any 2030 del 43% dels gasos contaminants emesos el 2019, així com la protecció i la restauració del 30% de la natura. Aquestes han de ser les dues “fites de país” per a Catalunya.

Entitats com Greenpeace, Renovem-nos, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic o la Xarxa d’Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima, han afirmat durant l’acte, del qual n’ha informat l’ACN, que la transició ecosocial “va amb greu retard” i que la situació “és a anys llum” de la que caldria per descarbonitzar la societat al ritme que indica la comunitat científica.

En aquest sentit han presentat un monitor públic d’emissions de CO2 que revela que els gasos d’efecte te hivernacle a Catalunya “han crescut des del 2021 quan la tendència hauria de ser la contrària”.

Durant la trobada, les organitzacions també han denunciat l’absència de lideratges polítics i els incompliments dels objectius climàtics i ecològics del país. Han urgit a reduir emissions, consums i residus; accelerar la descarbonització d’energia i transports; conservar i recuperar la biodiversitat. També han exhortat les autoritats perquè facilitin una transició justa cap a la sostenibilitat en l’àmbit social amb “fulls de ruta, recursos i retiment de comptes de les institucions públiques i del sector privat; adaptació i resposta a les emergències de la crisi climàtica, i estils de vida basats en la frugalitat, la felicitat, l’empatia i el futur compartit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona