Medi ambient

Un parc natural únic

Fa 25 anys, es va crear el primer parc natural marítim-terrestre de Catalunya al cap de Creus, que va servir per protegir aquest entorn de l’amenaça urbanística

Iaeden va liderar la mobilització social que n’exigia la preservació

La restitució del paratge de Tudela és una de les accions més rellevants que s’hi han dut a terme

La necessitat de preservar els valors naturals del cap de Creus i de protegir-lo de l’amenaça de l’especulació urbanística va dur, ara fa 25 anys, al naixement del primer parc marítim-terrestre de Catalunya. El parc comprèn una superfície de 13.886 hectàrees –10.813 de la part terrestre i 3.073 de la marina– repartides en vuit municipis: Cadaqués, Llançà, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar i Vilajuïga.

Per ampliar l’embolcall legal que protegia el cap de Creus –fins llavors, estava protegit pel pla d’espais d’interès natural (PEIN)– va caldre una cursa de fons liderada, com tants altres cops, per la societat civil a través de l’entitat ecologista Iaeden. Van ser vuit anys de mobilitzacions –del 1990 al 1998–, recollides de firmes, xerrades, debats i intervencions en els mitjans de comunicació per tal de conscienciar de la necessitat de protegir el cap de Creus de l’amenaça urbanística i pesquera. Finalment, el 25 de febrer del 1998, la campanya finalitzava amb l’aprovació per part de tots els grups del Parlament de la llei de protecció del cap de Creus.

El projecte incloïa zones amb un nivell de protecció més alt: tres paratges naturals terrestres d’interès nacional (cap Gros-cap de Creus, punta de Falconera-cap de Norfeu i serra de Rodes), tres reserves integrals parcials en l’àmbit marí (Farallons, cap de Creus i cap Norfeu) i una reserva natural integral marina (l’illa de s’Encalladora, accessible només per a usos científics). La nova llei prohibia la urbanització a tot el parc i la pesca d’encerclament i arrossegament. A més, restringia l’accés al cap de Creus als vehicles motoritzats i només tolerava els usos tradicionals ramaders i agraris i la pesca artesanal.

La necessitat de preservar aquest espai d’alt valor natural es va posar de manifest tot just unes setmanes després d’aprovar-se aquesta llei. El Parlament va aprovar una resolució de CiU que obria la possibilitat de fer una dàrsena pesquera –alguns sectors temien que anés associat al desenvolupament urbanístic de l’entorn i a la construcció d’un port– a la badia de Portlligat. Finalment, va haver de ser el Ministeri de Medi Ambient qui denegués l’autorització de construir-la per l’alt impacte que podia comportar.

La protecció del cap de Creus evitava aquesta agressió i d’altres que es van aconseguir frenar, com ara la construcció d’un camp de golf a Roses i d’un heliport. Algunes accions que s’han fet aquests 25 anys han estat modèliques, com ara la desconstrucció del Club Mediterranée, al paratge de Tudela, inaugurat el 1962 i amb capacitat per a 1.200 turistes. Aquesta ciutat de vacances va tancar portes el 2004. L’any següent, el Ministeri de Medi Ambient el va comprar per 4,4 milions d’euros i, junt amb la Generalitat, va elaborar un projecte per restituir l’entorn i recuperar-ne els hàbitats. L’accés públic al paratge es va obrir el 2010.

Després de 25 anys, el parc natural del Cap de Creus encara nous reptes, com ara la gestió de la massificació de visitants, que s’ha accentuat a partir de l’esclat de la pandèmia. També caldrà valorar l’impacte paisatgístic i sobre la biodiversitat que el macroprojecte del parc eòlic del golf de Roses, que encara està en fase d’estudi, podria tenir sobre el parc natural.

Visitants
Els gestors del parc natural estimen que, com a mínim, el cap de Creus rep mig milió d’habitants cada any. Els autobusos llançadora traslladen 30.000 persones cada any, però l’accés al parc es fa a peu, en cotxe o en barca des de molts punts diferents. Per al 2023, el parc té previst fer un estudi per avaluar amb més exactitud el nombre de visitants que rep, sempre amb l’objectiu d’aplicar mesures en pro de la sostenibilitat de l’entorn.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat