Medi ambient

El TSJC dona la raó a Capmany i atura el parc eòlic Cronos

L’Ajuntament celebra la sentència i diu que permetrà “preservar el territori, el paisatge i els valors agraris”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó a l’Ajuntament de Capmany , en relació al recurs que va presentar contra la construcció del parc eòlic Cronos a la serra de l’Albera i que contemplava instal·lar quatre aerogeneradors. Segons ha confirmat l’ACN, el TSJC estima el recurs presentat pel consistori contra la resolució que la Ponència d’Energies Renovables (PER) de la Generalitat va dictar el 15 de març de 2021 i que informava favorablement de l’emplaçament del parc eòlic Cronos, que preveia tres aerogeneradors dins del terme municipal de Capmany i un altre en el d’Agullana. A més, la sentència condemna a costes la Generalitat, per valor de 3.000 euros.

La secció segona de la sala del Contenciós Administratiu del TSJC té en compte els arguments presentats per l’Ajuntament de Capmany en el recurs i assenyala l’impacte paisatgístic que tindria, a més de les afectacions que provocaria al territori, a l’agricultura i a diversos elements megalítics. En concret, el text recull que els moviments de terres associats a la instal·lació dels molins es consideren incompatibles perquè afecten les estructures de murs de pedra seca catalogades a la unitat de paisatge ’Els Aspres’.

En relació amb el patrimoni cultural, el tribunal fa seus els arguments de del Departament de Cultura que considera “inviable” l’emplaçament i disposició d’una de les plataformes d’un dels quatre aerogeneradors perquè es contemplava col·locar a només 150 metres del sepulcre megalític de la ’Barraca del Lladre’.

A més, el Departament desaconsella la instal·lació d’un altre aerogenerador atesa la seva proximitat al ’Dolmen del Quer Afumat’, que està situat a uns 250 metres de distància. Finalment, en relació al conjunt megalític dels ’Estanys’, l’impacte visual es considera “molt alt”. Així mateix, es reitera la necessitat de protegir l’espai d’art de la pedra seca per l’UNESCO i remarca que cal evitar la seva afectació.

L’Ajuntament, satisfet

Des de l’Ajuntament reconeixen que es mostren “satisfets” amb la sentència, perquè permet “preservar el territori, el paisatge i els valors agraris”. Amb tot, des del consistori deixen clar que en cap cas es tan en contra de projectes per fomentar les energies renovables, però exigeixen que respectin els valors paisatgístics i patrimonials i que “no siguin incompatibles” amb el planejament territorial i urbanístic.

L’alcalde de Capmany, Joan Fuentes, assenyala que els serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament “varen tenir clar des del primer moment que el projecte vulnerava tant el planejament territorial com el planejament urbanístic municipal”. Per aquest motiu, afegeix Fuentes, es va recórrer. “Ha quedat clar, amb dita sentència que tenien raó”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA