Medi ambient

medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

El ple municipal aprova modificar el POUM, limitar la dimensió màxima dels parcs i regular-ne les distàncies

Es limita la dimensió dels parcs a un màxim de 20 hectàrees

El ple de l’Ajuntament de Falset, al Priorat, va aprovar ahir al vespre una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal per regular la implantació de plantes d’energia renovable al municipi. Entre d’altres mesures, es protegeixen les zones d’interès natural i agrari, i es limita la dimensió dels parcs a un màxim de 20 hectàrees quan, segons la legislació ara en vigor, podrien arribar a tenir 300 hectàrees. La Llei 16/2019, amb l’objectiu de fomentar les implantacions d’energies renovables arreu de Catalunya, obliga les administracions municipals a autoritzar aquesta mena d’instal·lacions en sòl no urbanitzable, sempre que no existeixi una prohibició expressa en el planejament municipal. “Nosaltres, com Ajuntament, el que ara fem és adaptar-nos a aquesta legislació, tot adaptant les normes urbanístiques per regular la implantació dels parcs d’energia renovable i preservar els valors naturals, arquitectònics, agraris o paisatgístics”, explica l’alcalde de Falset, Carlos Brull. “En definitiva, respectem la llei però seguim mantenint el que hem dit sempre: estem a favor de les energies renovables, però no a qualsevol preu”, afegeix.

En primer lloc, la modificació puntual del POUM aprovada permet les instal·lacions solars fotovoltaiques en sòl urbà, sempre que compleixin les condicions d’ordenació de la zona urbana on s’instal·lin. En sòl no urbanitzable el document explicita que “no s’admetran la implantació en els sòls que les normes subsidiàries consideren com de protecció natural i paisatgística”. Tampoc s’admetrà “l’eliminació de les masses arbrades recollides al POUM com a sòl forestal”. D’aquesta forma, només s’admetran aquest tipus d’instal·lacions en sòl rural sempre que es compleixin determinades condicions. Així, per exemple, s’estableix una distància entre parcs de 300 metres i una dimensió màxima de 20 hectàrees. Segons el document, “es tracta de trobar un equilibri entre l’interès de la producció d’energies renovables i la preservació de la qualitat ambiental de l’entorn”. És per això que per assolir la màxima dimensió, els projectes que es presentin “hauran de justificar l’interès estratègic i hauran de garantir la connectivitat ecològica, la conservació d’hàbitats naturals, i minimitzar la pèrdua de sòl agrícola o l’impacte paisatgístic”. Amb els canvis duts a terme per l’Ajuntament es considera que aquesta dimensió màxima de 20 hectàrees permetrà mantenir l’equilibri entre “els valors naturals i la producció d’energia renovable”.

Marca distàncies

La modificació del POUM també regula assumptes relacionats amb les distàncies. És el cas de la distància dels parcs d’energies renovables i el nucli urbà, que en cap cas podrà ser inferior als 500 metres. Els parcs també hauran de garantir una distància entre l’un i l’altre de 300 metres. Finalment, també s’estableix una separació de 100 metres dels parcs amb la carretera TP-7101 (de Falset a Bellmunt del Priorat). Amb aquesta separació es vol minimitzar l’impacte paisatgístic des de la carretera, “amb l’objecte de garantir unes visuals àmplies lliures d’aquestes instal·lacions i el manteniment de la qualitat paisatgística en un entorn com el de Falset”, segons el document

Les instal·lacions d’autoconsum no estaran subjectes a aquesta regulació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA