Medi ambient

MEDI AMBIENT

El 85% dels incendis als boscos són fruit de l’activitat humana

La Diputació de Barcelona destina 2,1 milions d’euros al pla de prevenció contra incendis forestals

El dispositiu va començar l’1 de maig i se centra en la vigilància dels entorns de risc i la sensibilització

La Diputació de Barcelona destinarà 2,1 milions d’euros al Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI). Es tracta d’un dispositiu desplegat arreu de les 626.000 hectàrees forestals de la demarcació de Barcelona i que enguany es va posar en marxa setmanes abans del que és habitual, l’1 de maig, per la sequera. El pla que l’administració ha previst replica el model iniciat com a prova pilot l’any passat a les comarques de l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental, i que ara amplia al Maresme, Baix Llobregat, l’Anoia i el Barcelonès. El dispositiu, desplegat amb col·laboració amb 275 ajuntaments i 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), se centra en la vigilància dels entorns de risc i la sensibilització de la població.

En una atenció als mitjans aquest dijous, el diputat de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, ha apuntat que el 85% dels incendis forestals que es produeixen als boscos de la demarcació de Barcelona són fruit de l’activitat humana i les “males” conductes. En aquest sentit, ha defensat les mesures d’informació i conscienciació com un dels elements indispensables en la prevenció d’incendis.

El dispositiu desplegat l’1 de maig segueix un nou model de prevenció que la Diputació de Barcelona va aplicar l’any passat com a prova pilot a l’Alt Penedès, el Garraf i el Vallès Occidental. Enguany, ha ampliat aquest model al Maresme, Baix Llobregat, l’Anoia i el Barcelonès, i la previsió és que aquest estigui completament desplegat a les 13 comarques que formen part de la demarcació de Barcelona l’any 2025.

El dispositiu té dues vessants. Per una banda, el reforç de la vigilància i la capacitat de primera intervenció els dies de màxim risc d’incendi -nivell 2 i 3 del pla Alfa-, amb agents de les ADF que dediquen esforços a detectar conductes de risc, com poden ser abocaments incontrolats de materials inflamables (neumàtics o cigarretes). “Posem personal amb vehicles i torres de vigilància a tot el territori on poden haver-hi incendis perquè hi ha boscos”, ha explicat Fàbrega.

D’altra banda, el nou model concentra també els esforços en la informació i sensibilització en els dies de màxima activitat de la població en el medi natural. Aquesta mesura suposa el desplegament de 44 agents cívics que actuaran en 22 unitats de forma ininterrompuda entre el 19 de juny i el 2 de setembre de les 12.30 h a les 19.30 h en les àrees on l’administració ha detectat que es produeixen “més conductes imprudents i activitats de risc”.

Pel que fa al Berguedà, el Bages, el Lluçanès, Osona, el Moianès i el Vallès Oriental, enguany la campanya seguirà el “dispositiu ordinari” que l’administració ha desplegat cada any. Així, en aquestes comarques, hi haurà 98 agents distribuïts en 49 unitats mòbils que recorreran el territori informant la població que accedeix al medi natural, amb l’objectiu de dissuadir les conductes imprudents i informant sobre l’estat de les infraestructures de prevenció d’incendis. Aquestes unitats actuaran de forma ininterrompuda del 19 de juny al 2 de setembre de 12.30 h a 19.30 h. A més, la Diputació constituirà en aquestes comarques 6 centres de control amb 26 operadors de comunicacions i 7 tècnics responsables.

El dispositiu del PVI es completarà amb una xarxa de vigilància de ràpida detecció i seguiment de l’inici de l’incendi, formada per 30 guaites ubicats a 15 torres de vigilància i més de 100 càmeres de vigilància. Com a novetat, la Diputació de Barcelona també oferirà suport econòmic als ajuntaments per a la retirada i gestió dels abocaments incontrolats que generen risc d’incendi forestal.

Més enllà de la vigilància i sensibilització, la Diputació de Barcelona també ha alertat de la importància de les “franges de protecció” en les urbanitzacions que es troben a tocar dels boscos. En aquest sentit, l’administració ha destinat més de 3 milions d’euros a ajudar a redactar i redactar aquests plans de protecció als municipis que ho necessiten. Segons ha apuntat Fàbrega, a la demarcació de Barcelona hi ha unes 1.500 urbanitzacions rodejades de massa forestal.

Amb tot, des de la Diputació de Barcelona han insistit que, més enllà de les tasques de prevenció, l’element fonamental és la gestió forestal. En aquest sentit, Fàbrega ha denunciat que els boscos de la demarcació s’han abandonat “durant anys”, un fet que ha provocat “més combustió” per a la generació d’incendis i que s’ha agreujat amb la sequera persistent que pateix Catalunya. Segons l’administració, als boscos de la demarcació hi ha uns 10.000 arbres malalts per la manca de pluges. “Tallar un arbre no és un crim, el que és un crim és abandonar la gestió forestal”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia