Medi ambient

OLOT

Campanya per impulsar el reciclatge de vidre en cinc municipis de la Garrotxa

El Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública SIGMA i en col·laboració amb l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, posa en marxa aquesta setmana als municipis de Castellfollit de la Roca, Olot, Sant Joan les Fonts, Santa Pau i la Vall d’en Bas una campanya per impulsar el reciclatge d’envasos de vidre als establiments d’hostaleria i restauració.

L’any 2022 ja es va realitzar una primera fase d’aquesta campanya als municipis de la Garrotxa excepte Besalú, on es van realitzar enquestes i es va fer entrega de cubells per fomentar el reciclatge del vidre. Amb l’actual campanya es volen reforçar i millorar les actuacions realitzades en aquells municipis amb més establiments d’aquest sector.

L’hostaleria genera, aproximadament, el 50% dels envasos de vidre d’un sol ús, per això la seva col·laboració és clau per incrementar les xifres de recollida selectiva d’envasos de vidre i la consecució d’objectius de reciclatge. Per aquest motiu, avançar en la implantació d’hàbits sostenibles al sector suposa una millora significativa en la lluita contra l’emergència climàtica, i per a la salut de la ciutadania.

Conèixer les necessitats

Durant les properes setmanes, un equip d’educadors i educadores ambientals visitarà els establiments i realitzarà enquestes i entrevistes, per conèixer de primera mà quines són les seves necessitats i poder adequar els recursos existents. A més, es recordarà als establiments les obligacions que tenen en matèria de gestió de residus i oferiran informació detallada de com reciclar correctament i dels avantatges socials, econòmics i ambientals que té el reciclatge d’envasos de vidre.

Ecovidrio, una entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d’envasos de vidre a Espanya, realitzarà un estudi per instal·lar contenidors especials, dotats amb una boca més ampla i un sistema d’elevació hidràulic, que permeten el reciclatge de grans quantitats de vidre. Així mateix, l’entitat lliurarà, sense cost per al sector hostaler, cubells adaptats amb rodes per facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre, evitem el creixement dels abocadors.

És important dipositar únicament envasos de vidre en el contenidor verd, no s’hi han de dipositar plats, gots, ceràmica o miralls, ja que impossibiliten el procés del reciclatge, ja sigui per presència de metalls pesants, que s’alliberen a altes temperatures del forn de la fàbrica vidriera, o per fondre a temperatures molt superiors al vidre reciclat, com és el cas de la ceràmica.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra l’emergència climàtica. En utilitzar calcina –vidre reciclat– en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l’emissió de CO2 al procés de fabricació i s’estalvia energia. Durant el 2023, amb el vidre reciclat als contenidors verds, s’ha aconseguit estalviar l’energia equivalent a la consumida per tots els hospitals de Catalunya durant 2 anys.

Reciclatge d’envasos de vidre a la Garrotxa

Durant el 2023, a la Garrotxa (exceptuant Besalú) es van dipositar als contenidors verds unes 1.400 tones d’envasos de vidre, que suposen la producció de 0,7 kg de vidre per habitant i dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

Queda desert el concurs públic de la barca “Tirona” a l’estany

Banyoles

Masquef escenifica el seu full de ruta de Figueres fins al 2030

figueres

Una figuerenca guanya el IX Premi de Recerca en Memòria Democràtica

figueres

24 joves del Baix Empordà , becats per la Fundació Impulsa per cursar FP

la bisbal d’empordà

Les estacions de Bordis, Sant Jordi Desvalls i Camallera, més accessibles

bordils
Medi ambient

Formaran voluntaris per preservar la tortuga careta al Garraf i el Baix Penedès

Sitges

Maçanet impulsa la creació del nou polígon de Fontanilles

maçanet de la selva
medi ambient

Els 27 donen llum verda definitiva a la Llei de Restauració de la Natura

barcelona
Medi Ambient

Prop de 800 al·legacions contra la planta de biogàs de la Sentiu de Sió, a la Noguera

Balaguer