Societat

esports

integració

‘Saltem al camp' porta el futbol integrador a Salt

L'Escola de Futbol Ter-Brugent, amb el suport de l'Ajuntament, un mestre i diversos professionals de l'esport, ha iniciat un projecte a Salt per fer arribar el futbol a tots aquells que no es poden permetre els costos de jugar en un club federat i per als qui l'única alternativa és el carrer

El projecte Saltem al camp, impulsat per l'Escola de Futbol Ter-Brugent, amb el suport de l'Ajuntament de Salt i amb la col·laboració d'un mestre i altres professionals de l'àmbit esportiu i educatiu, és fruit d'una realitat indiscutible: una quantitat important dels nens i nenes de Salt que volen jugar a futbol no tenen cap possibilitat de fer-ho en un club federat. Els costos són inassumibles per a les famílies més vulnerables i la Federació Catalana de Futbol no tan sols no fa res per solucionar el problema, sinó que en els darrers anys s'ha dut a terme una política d'increment constant dels costos federatius que ha complicat de manera notable la vida als clubs més modestos, alhora que ha deixat al marge del futbol federat una part important de la població.

 “Tot va començar amb en Sully –comenta David Mena, professor de l'escola del Pla de Salt i un dels impulsors del projecte–, un exalumne que havia estat jugant a futbol i per a qui jo sabia que la pràctica d'aquest esport era molt important, tant en l'àmbit emocional com social. Parlant, em va confessar que feia més d'un any que no jugava. No me n'havia dit res perquè li sabia greu. Vàrem quedar que cap a final de curs en parlaríem i intentaríem trobar un club per a la pròxima temporada. A l'escola, els alumnes parlaven del Ter-Brugent i dels que hi jugaven dels diferents cursos. Són nanos que en la seva immensa majoria tenen una vida social i familiar complicada i molt pocs recursos econòmics, fet que em va portar a pensar que aquest club estava fent una tasca social important a Salt. Em vaig posar en contacte amb Francesc Vila, president de l'Escola de Futbol TerBrugent, per exposar-li el cas d'en Sully i em va respondre que no hi havia cap problema a incorporar-lo, però vàrem quedar per parlar una mica de tot. Ens vam conèixer i a partir d'aquí vam posar en comú la realitat social de Salt, de com la veien ells i quina era la idea del club. Em va sorprendre que després d'una dècada treballant a Salt, la feina del Ter-Brugent fos coneguda per la mainada però que les institucions no en sabessin res.” 

D'aquestes converses va sorgir la idea de cercar alguna fórmula per evitar que el cas d'en Sully fos puntual i es pogués arribar a molts més nanos. Es van posar en contacte amb Maribel Pena, tècnica de Joventut de l'Ajuntament de Salt, per veure què s'hi podia fer. “A David Mena, el coneixia d'un màster de joventut i societat que havíem fet temps enrere –comenta la Maribel–. Quan es va posar en contacte amb mi i em va parlar del projecte de futbol social que tenien amb l'escola Ter-Brugent em va semblar molt interessant, tot i que des de l'àrea de Joventut només treballem amb nens a partir de secundària.”

Projecte ‘Juguem?'

“Vàrem concertar una reunió amb els tècnics d'Esports, Quim Fontané, i d'Ensenyament, Rosa Sala; la coordinadora del programa Juguem?, Cristina Sibina; l'EF Ter-Brugent, i jo mateixa.” En aquesta trobada es va parlar del projecte Juguem?, en què diferents entitats esportives i culturals de Salt fan activitats extraescolars amb el suport de l'Ajuntament. En el projecte, no hi havia el futbol, tot i que anteriorment hi havia hagut futbol sala.

“Per poder integrar-se al programa Juguem? –assenyala Cristina Sibina, tècnica de l'àrea d'Integració i Convivència de l'Ajuntament de Salt–, el primer que calia era registrar-se com a entitat a Salt i els vam orientar en tots els passos que calia fer per adaptar l'activitat a la normativa, una normativa generada pels governs central i autonòmic molt estricta quant a formació de monitors, assegurances, etc., i que sovint fa molt de mal i talla les ales a les entitats que volen treballar.” Cristina Sibina considera que la normativa afecta el que anomena el primer planter, cadets o juvenils, en el cas del futbol, que voldrien començar a fer coses però que no poden per manca de titulacions. Creu que el projecte Saltem al camp va en la mateixa línia de potenciar la formació més enllà de l'escola, un aspecte d'una importància enorme per a un poble com Salt, on el 21% de la població té menys de 17 anys i uns recursos econòmics generalment molt magres.

Veu el programa Juguem? com un pont perquè els joves s'aficionin a fer una activitat que amb el temps desenvoluparan en una entitat normalitzada. En el cas del futbol, però, els costos de l'activitat i la manca de recursos de moltes famílies fan que tan sols els que destaquen puguin entrar en la competició federativa, mentre que la majoria en queda al marge.

“La predisposició de l'Ajuntament –assenyala Francesc Vila, president de l'Escola de Futbol Ter-Brugent– va ser total des del primer moment i ens va donar el màxim de facilitats per poder fer el primer pas, que era registrar-nos com a entitat de Salt. La reunió es va fer a finals d'estiu i a mitjan setembre ja estàvem registrats. El projecte va agradar però no vam ser-hi a temps per entrar en el primer trimestre escolar i el vàrem ajornar. Més endavant, la congelació del pressupost va restar recursos per al programa Juguem? però tot i això vam decidir tirar-ho endavant al marge del programa, assumint l'Escola de Futbol els costos que es poguessin produir. Cal dir que la predisposició dels monitors i altres col·laboradors ha ajudat molt a tirar-ho endavant.”

Nens de 10 a 12 anys

Saltem al Camp està dirigit als nens i nenes de Salt dels dos darrers cursos de primària, entre 10 i 12 anys. A Salt hi una desena d'escoles i la difusió està funcionant bàsicament pel boca-orella. De moment estan treballant amb una quarantena de nens de tres escoles però la xifra augmenta ràpidament. Per la infraestructura de què es disposa s'han posat un límit de 48 nens per a aquest curs.

Els nens paguen 15 euros al trimestre, entrenen una hora i mitja els divendres i disposen d'un equip de tres monitors dirigit per Fran Pérez, exjugador del Girona CF, actualment a la Jonquera; Maria Cullell Abelenda, integradora social i entrenadora nivell 3 de futbol, i Amara Fofana, exjugador del Ter-Brugent i estudiant de pastisseria amb un futur molt prometedor. L'activitat es realitza al camp de futbol municipal de Salt, al passeig dels Països Catalans

Formació

“Els entrenaments van dirigits bàsicament a la formació –assegura Fran Pérez, a qui li queden poques setmanes per acabar magisteri–. Intentem fer unes sessions molt lúdiques en què prevalen els conceptes educatius i es dona molta importància a la inclusió perquè tothom hi pugui participar de la mateixa manera. Els valors, l'etiquetatge d'emocions i les solucions dels conflictes són altres qüestions en què fem molta incidència. A final de cada sessió hi ha una pràctica reflexiva en què es posa en comú tot el que ha passat i com ho han viscut. Venen molt contents i crec que val la pena destacar l'entusiasme i l'agraïment amb què treballen.”

“La idea –ens comenta Gerard Jou, coordinador de l'Escola de Futbol Ter-Brugent– és que amb el temps es pugui crear algun equip per participar en torneigs, competicions escolars o les del Consell Comarcal, més assequibles econòmicament que les de la FCF. L'objectiu principal, però, és treure el màxim nombre possible de nens i nenes del carrer i portar-los al camp per poder gaudir del futbol no competitiu.” Tant el coordinador com el president de l'escola de futbol ressalten el cas d'Amara Fofana (l'Humar) com un referent del treball que s'ha fet en aquests deu anys a Salt. “Es pretén –assegura Francesc Vila– que el cas de l'Humar no sigui una excepció a Salt sinó la norma.”

L'ampliació del projecte de cara al curs vinent estarà en funció tant de la demanda com de la disponibilitat d'espais i de recursos. David Mena vol acabar recalcant que Saltem al Camp va més enllà de la pràctica del futbol:

“Vàrem decidir fer-ho al camp de futbol municipal en lloc del pati d'una escola perquè, entre altres coses,  hi ha les dutxes, d'utilització obligatòria per a tots els participants, i que ens permeten incorporar hàbits higiènics i saludables a la formació. A part, aquest projecte considera que els valors de l'esforç, el treball en equip i la responsabilitat estan per sobre del que és la pràctica purament esportiva.”

LA FRASE

Les sessions són molt lúdiques i prevalen conceptes educatius, els valors i les emocions
Fran Pérez
Coordinador esportiu del projecte ‘saltem al camp'

A la Federació no hi ha crisi

Mentre la majoria de famílies han perdut capacitat adquisitiva en els darrers anys, la Federació Catalana de Futbol no ha parat d'incrementar els costos del futbol de base. En el període 2012-16 les fitxes dels alevins s'han multiplicat per deu, les dels infantils ho han fet per cinc, les dels cadets s'han doblat i les dels juvenils gairebé s'han triplicat. Les tres darreres temporades han incorporat el portal del federat, que des del 2014 obliga a pagar un preu fix per cada jugador, el mateix any en què es va establir que per inscriure un equip nou calia pagar 120 euros. Les inscripcions per equips s'han mantingut estables.

AYA ATIF PARTICIPA EN EL PROGRAMA “SALTEM AL CAMP”

“Al camp aprens coses que al carrer és impossible”

Què ens pots dir de l'activitat extraescolar de futbol?
Des de petita he jugat a futbol al pati de l'escola i als parcs, però això és diferent.
En quin sentit?
Hi ha moltes diferències. Aquí s'ha de respectar les normes i els entrenaments estan molt bé. Amb els monitors aprens coses que al carrer és impossible.
Què és el que més valores d'aquesta activitat?
Que pots arribar a fer amistat amb nens que mai no t'hauries imaginat. T'ensenyen a treballar en equip, a passar la pilota més sovint, a no dir paraulotes i a valorar l'esforç. El respecte entre tots és una de les coses que més treballem. Ho recomano a tots els que estimen el futbol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia