Societat

Societat

Acord per garantir tres anys més la tasca social que fa el gimnàs Sant Pau al Raval

Cooperativa, Ajuntament i propietat pacten després d'una forta mobilització veïnal

El consistori compra la finca del darrere per guanyar habitatge social

L'acord definitiu s'ha fet esperar, però finalment la incansable lluita del gimnàs cooperatiu Sant Pau –un dels símbols de la resistència al Raval– ha donat fruits. El pacte amb els propietaris es va segellar ahir i la important tasca que fa per afavorir la inclusió social al barri queda garantida durant tres anys i mig més. Han calgut mesos de negociacions i la mediació del districte de Ciutat Vella, que ha jugat un paper clau en tot el procés. “És una victòria del Raval, que viu un moment d'excepcionalitat i de lluita contra la pèrdua de veïns i d'espais al barri”, va subratllar emocionat Ernest Morera. Ell és el portaveu i l'ànima del gimnàs, que té acords amb entitats i col·lectius com ara el Casal dels Infants i el sindicat de manters.

L'acord assegura la continuïtat del Sant Pau, però també permet guanyar habitatge social, molt necessari al barri. L'Ajuntament compra la finca situada just al darrere del gimnàs, que pertany als mateixos propietaris i que té entrada pel carrer de la Reina Amàlia. L'edifici està en condicions pèssimes i va anar quedant buit a mesura que s'acabaven els contractes de renda antiga dels inquilins, tot i que després alguns dels pisos van ser ocupats. En aquest cas, però, la història tindrà un final feliç i la finca no serà víctima de l'especulació immobiliària que flagel·la Ciutat Vella.

“Volem agrair el suport de tots els moviments socials i veïns que ens han acompanyat, el Raval ens ha fet sentir una part important del barri”, va afirmar Morera, que va destacar també el compromís de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. “Gràcies al suport popular, el districte ha entès que el projecte no es podia perdre i que el barri és millor amb el Sant Pau”, hi va afegir. Més enllà de BComú, Morera va recordar també el suport rebut des de bon principi d'ERC i la CUP.

Enrere queda ja, doncs, l'ordre de desnonament a què va haver de fer front el Sant Pau per impagament del lloguer. “La propietat ens condona 24.000 euros de deute i nosaltres hem de pagar abans de final de mes 16.000 euros per les despeses judicials, la fiança del nou contracte de lloguer i les mensualitats pendents d'abonar”, va explicar el portaveu de la cooperativa, que preveu activar aquests dies una campanya de micromecenatge per reunir els diners.

L'acord arriba quan el gimnàs ha posat nous projectes socials en marxa, com ara classes de boxa per als joves que viuen al carrer i inhalen cola. El CAP Raval Sud també ha contactat amb Morera per parlar sobre la possibilitat de derivar-hi pacients crònics –amb malalties com ara obesitat mòrbida i diabetis– i que no tinguin recursos. Amb tot això damunt la taula, el Sant Pau celebrarà diumenge el seu 75è aniversari, una jornada que ben segur tindrà regust de victòria. Hi haurà un dinar popular, concerts, xerrades i també activitats esportives al carrer. Morera ahir ho veia clar: “El barri guanya.”

LA XIFRA

700
persones
en risc d'exclusió i de col·lectius en situació de vulnerabilitat passen pel gimnàs de manera gratuïta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES