Salut

Madrenas insta Salut que digui on es farà el nou Trueta

Creu que seria “inacceptable” que es deixés “una capital de demarcació sense hospital públic” i exigeix que hi hagi partida, el 2018, per comprar part dels terrenys de Domeny i encarregar el projecte

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va exigir ahir al conseller de Salut, Toni Comín, que “posi fil a l'agulla i prengui una decisió de manera urgent” sobre la ubicació del nou Trueta, que, per ella, no pot ser altra que els terrenys ja urbanitzats a Domeny que va oferir el novembre. L'alcaldessa va demanar celeritat per iniciar la tramitació del nou hospital després d'haver fet una ronda de trobades amb una quinzena d'agents implicats (col·legis professionals, sindicats, associacions de malalts, partits polítics i representats de la UdG, del Trueta i del Santa Caterina, entre d'altres) i haver vist la unanimitat que hi ha en què cal desencallar el tema i engegar-lo ja.

Madrenas es va negar a parlar en termes de “guerra de terrenys” amb Salt, però va afirmar que “cap govern digne pot deixar una capital de demarcació sense hospital públic”, possibilitat que va considerar que seria “inacceptable”. L'alcaldessa va recordar el consens històric que hi ha hagut sobre que el nou Trueta s'havia de situar al nord de Girona –amb diverses resolucions del Parlament incloses– i va subratllar que “el conseller no ha mostrat en cap moment cap canvi de criteri”.

Per tot plegat, Madrenas va exigir al govern català que inclogui al pressupost del 2018 una partida per comprar part dels terrenys de Domeny –un 40% són municipals i Girona els cedeix gratuïtament, però un 60% són privats– i per encarregar el projecte del nou hospital. “Si no ho fem de manera urgent passaran 20 anys i encara no tindrem Trueta”, va avisar. En canvi, va calcular que si l'any que ve ja s'encarrega el projecte, aquest –que creu que s'ha de fer de manera consensuada amb tots els sectors implicats– podria estar acabat en un termini de dos anys. “Ja sabem que no hi ha pressupost” ara per ara per fer el nou hospital, va admetre, però va demanar que sigui una de les prioritats de Salut. El que sí que veu viable és destinar una partida ja al 2018 per comprar part dels terrenys, sobretot perquè ahir va apuntar la possibilitat que no calguin tots els 100.000 m² que s'havien ofert. “Quan es parlava dels 100.000 m² es parlava d'hospitals construïts en una superfície d'una sola planta, però després de les converses que hem tingut amb professionals i usuaris creiem que és molt més raonable fer un edifici amb una estructura de planta baixa i tres plantes”, va dir Madrenas. Si fos així, va dir que només comprant una de les pastilles de 14.000 m² que estan en mans privades hi hauria espai suficient –junt amb els terrenys públics– tant per fer el nou Trueta com –si així es decidís en un futur– per construir-hi el campus de salut de la UdG.

L'alcaldessa va desgranar tot un seguit d'arguments per defensar que la ubicació de Domeny és la millor. En aquest sentit, va destacar que tot el sector està ja urbanitzat (hi ha tots els serveis, llum, carrers i voreres, entre d'altres, perquè era una zona on s'havia de construir una gran urbanització que va quedar frenada per la crisi) i que això també abaratiria els costos. A més, va subratllar que en la ronda de trobades hi va haver unanimitat en què els terrenys són “substancialment millors” que els oferts anteriorment a tocar de l'actual hospital.

El COMG evita ara parlar directament sobre el lloc

N.Astorch

Contràriament al que havia fet fins ara, a través del seu president Josep Vilaplana, que s'havia posicionat clarament a favor que el nou Trueta es fes a Salt, el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) va evitar ahir pronunciar-se directament sobre la ubicació del futur Trueta adduint “que ho farà en el moment en què hi hagi un compromís ferm amb els recursos econòmics necessaris sobre la taula per part de Salut” per al projecte. “El COMG és partidari d'un únic campus de salut que unifiqui els serveis dels hospitals Trueta i Santa Caterina de Salt”, va dir el col·legi. Per la seva part, el sindicat de CCOO –majoritari dins del Trueta– va reiterar el seu suport a la proposta de l'Ajuntament de Girona i es va tornar a manifestar en contra que es faci al costat de l'hospital de Salt perquè “suposaria una construcció molt més petita”. “El que volem és que es garanteixi una bona cobertura sanitària, 100% pública, per al conjunt de la ciutadania de les comarques gironines, i això passa necessàriament per mantenir el nombre de llits i de les sales d'operacions dels dos hospitals que tenim a l'actualitat i, si és possible, que s'ampliï”, va dir CCOO. “Si l'hospital públic ja neix petit, potenciem més la sanitat privada”, va advertir CCOO. Fonts de Salut van dir ahir únicament que estan disposats a escoltar les propostes de l'Ajuntament de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia