Ciència

La cria va empobrir els gens dels cavalls

Un estudi demostra que el declivi en la varietat genètica s'ha donat els últims 2.300 anys, no des de la domesticació

L'empobriment de la diversitat genètica dels cavalls no va començar amb la seva domesticació a l'estepa russa fa uns 5.500 anys, sinó que és conseqüència de la cria d'aquests animals en els últims 2.300 anys. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi publicat a Science, en què ha participat l'Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC).

L'anàlisi genètica de catorze èquids enterrats pels pastors escites nòmades que vivien a les estepes de l'Àsia central ha demostrat que durant l'edat del ferro (entre el segles IX i I aC) ja seleccionaven per a la cria els cavalls amb els trets que més els interessaven. Els resultats van revelar una gran diversitat de patrons de coloració i variants genètiques associades amb els esprints de curta distància, a més de diversos gens involucrats amb el desenvolupament de les extremitats anteriors, cosa que indica que aquesta violenta tribu amb grans capacitats eqüestres preferia cavalls més resistents, veloços i amb morfologies robustes, explica Tomàs Marquès-Bonet, un dels signants de l'estudi.

No obstant això, el seu sistema d'encreuament d'exemplars no era el mateix que el d'ara, centrat en pocs individus, i va ser això el que va mantenir la seva riquesa genètica. Els autors creuen que la important reducció de la diversitat genètica actual és atribuïble a l'ús posterior d'un nombre cada vegada més reduït de sementals, motiu pel qual actualment gairebé tots porten pràcticament el mateix cromosoma Y.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia