Societat

Municipal

Malestar a la policia de Mataró per la falta d'agents

El sindicat majoritari denuncia que, amb una cúpula de comandants sobredimensionada, es vulgui crear un càrrec nou

Es queixa també del tracte “incorrecte i penós” dels caps a la plantilla

La policia local de Mataró denuncia “mal ambient de treball” i “desmotivació general” dins de la plantilla perquè, mentre falten agents, es vol augmentar el nombre de caps de la comissaria. El sindicat majoritari del cos, SPPM-CAT, afirma que el conflicte fa temps que està enquistat, però la situació s'hauria agreujat últimament. Amb una cúpula de comandaments sobredimensionada, es vol crear un càrrec nou, un director general de seguretat, fet que resulta “excessiu i innecessari” per al col·lectiu.

Mentre això passa, el representant sindical del cos policial mataroní, Manel Lizcano, lamenta que faltin recursos, però sobretot efectius. “Sobre el paper hi ha vuit vacants, però sobre el que hi hauria d'haver, encara se'n necessiten més”, manté el sindicalista, que assegura que, si bé la ràtio d'agents locals a la ciutat està molt per sota del que li pertocaria per nombre d'habitants, el nombre de caps està molt per sobre del de qualsevol municipi de les dimensions de la capital maresmenca.

Es dona el cas que el nou lloc de feina sorgeix de la reconversió d'una plaça que desapareixerà, la de coordinador de l'empresa pública Gintra, que ocupa l'excap de la policia local Joan Giménez Cernuda i que el govern municipal va crear el 2008 després de sancionar Cernuda perquè havia estat enxampat i condemnat per haver conduït begut. “Se'ns va jurar i perjurar que aquest càrrec no es feia a mida per a ell, però el cert és que ara que es jubila, se'n prescindeix i ens sentim enganyats”, diu Lizcano. La mala maror ha arribat a l'extrem que el sindicat ha fet una crida per manifestar-se dijous durant el ple de l'Ajuntament i expressar així el malestar dels treballadors.

La llista de greuges de la policia local és llarga, però destaca la queixa pel tracte “incorrecte i penós” que els comandaments de la comissaria profereixen a la plantilla. “Hi ha discriminació, insults i assetjament laboral”, assegura el sindicat, que recorda que l'Ajuntament fa anys que és coneixedor d'aquesta situació; de moment, però, no ha actuat per tal de solucionar-la. Un cúmul de despropòsits que desemboquen en un clima laboral tens que afecta, segons el representant dels treballadors, la salut dels agents, amb un augment del nombre de baixes per depressió, estrès o ansietat. L'ambient enrarit provoca, a més, que sovint molts policies decideixin marxar a altres cossos. “Més de 40 membres ja ho han fet i avui n'hi ha una vintena més que estan opositant per anar a un altre destí”, explica Lizcano.

Una altra de les reivindicacions del col·lectiu és millorar el salari, que també es troba, segons el SPPM-CAT, per sota de la mitjana de la resta de policies com a conseqüència de la no dotació econòmica del complement de perillositat, que, tot i que es va prometre que s'implantaria, encara està pendent.

El govern de Mataró no va voler respondre ahir a les denúncies fetes pel Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya i es va limitar a dir que ho farà durant la sessió plenària en resposta a les propostes presentades, en aquest sentit, per l'oposició.

LA FRASE

El tracte que rep la plantilla dels comandaments de la comissaria és incorrecte i penós
Manel Lizcano
representant sindical SPPM-CAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia