Societat

Societat

Catalunya és la referència europea de la recerca en 5G

Més de la meitat dels projectes que han rebut finançament de la Comissió Europea tenen la participació de centres catalans

El país pren posició amb força per organitzar les proves pilot

Catalunya es perfila com el futur hub tecnològic de referència en l'àmbit del 5G, com a mínim en l'àmbit europeu, després que la Comissió Europea hagi apostat fort pels centres tecnològics del país com a banc d'investigació sobre la xarxa de comunicacions que haurà de sostenir tant l'internet de les coses com la indústria 4.0 i els vehicles autònoms.

Entitats de recerca i innovació de referència com ara la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, i també l'empresa Atos –d'origen francès però amb els laboratoris de recerca a Catalunya— han rebut finançament per dur a terme un total de 12 projectes europeus dins l'àmbit del 5G.

Aquests projectes formen part de la segona fase del programa Horizon 2020, que integren 23 programes diferents. El fet que les entitats catalanes participin en més de la meitat situa el país en una posició privilegiada per promocionar-se com un centre tecnològic de primer ordre, especialment tenint en compte que en la tercera fase, el 2018, es deixarà enrere la recerca i el prototipatge i es començaran a fer proves pilot amb usuaris, fet que representarà més inversió.

Dels programes que començaran a funcionar l'1 de juny, i2CAT és el centre que més n'ha acumulat. Concretament, ha obtingut finançament per a sis projectes nous relacionats amb el 5G, dels quals en lidera tres. La Comissió Europea hi destinarà 4 milions d'euros, el que representa un 20% del total que Europa dedica al desenvolupament de les iniciatives en aquestes xarxes de telecomunicació avançades.

Solucions concretes

Un dels projectes més destacats serà el coordinat per Sergi Figuerola, que s'anomena 5GCity i tractarà de definir les especificitats tècniques i el model de negoci d'un operador neutral de 5G. “La nova 5G necessitarà una major capil·laritat, amb més quantitat i densitat de petites cel·les [antenes] on s'acabarà connectant tot. La idea és treballar en com s'hauria d'estructurar i desplegar una infraestructura neutra que, gràcies a diferents acords, després acabessin utilitzant els operadors”, explica el director de tecnologia i innovació d'i2CAT. En aquest programa tindrà la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, Cellnex i BTV.

Els altres projectes que es desenvoluparan amb altres socis europeus i estatals intentaran, per exemple, acostar la computació a les infraestructures més properes a l'usuari per millorar el rendiment i la latència [velocitat de resposta] de la connexió o dotar de continuïtat el servei quan l'usuari està en mobilitat i, per tant, la connexió canvia contínuament d'antena.

Prèviament a aquesta segona convocatòria de projectes, Europa ja havia dedicat una primera partida a les tecnologies 5G, durant la qual els centres catalans també van tenir un paper molt destacat en l'àmbit europeu. La intenció és que en la tercera, en què només quedaran quatre grans hubs europeus dedicats a la matèria, Catalunya hi pugui tenir una presència destacada.

“El 5G serà una de les tecnologies clau per transformar el món del vehicle i també la mobilitat. Per això volem exercir un lideratge públic i privat dirigit a innovar en aquest camp”, afirma el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró. D'aquí que la Generalitat hagi aprovat recentment un programa d'ajudes a la recerca i innovació en tecnologies digitals avançades.

LA XIFRA

12
projectes
europeus relacionats amb el 5G tenen participació catalana. La comissió Europea en finança 23.

Una tecnologia necessària prevista per al 2020

5G és el terme per denominar la pròxima generació de la xarxa mòbil, més enllà de la 4G (o LTE) que està operativa ara mateix. Encara que la velocitat de connexió actual ja pot ser òptima per a molts usuaris, el 5G resultarà imprescindible per la imminent irrupció de la indústria connectada, per assumir el gran volum de dades i connexions múltiples que requerirà l'internet de les coses i per la viabilitat dels vehicles amb conducció autònoma. Els canvis més importants que introduirà el 5G tenen a veure amb la latència (la velocitat de resposta) i les bandes de freqüència. Com que operarà en una varietat d'espectres major, molts més dispositius es podran connectar d'una manera més ràpida i estable. A falta que es defineixin els estàndards d'aquesta nova tecnologia, s'espera que comenci a estar disponible a Europa cap al 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Ciutat Vella inicia un canvi de contenidors per augmentar la capacitat de selecció de paper i plàstic

BARCELONA
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu