Societat

Salut

Dues dècades de servei

L'equip de salut mental del Baix Empordà de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) arriba als vint anys

Només el 2016, l'equip va rebre més d'onze mil persones

La fotògrafa Carla Montoto ha recollit el dia a dia actual dels seus professionals

L'equip de salut mental del sector del Baix Empordà de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) es va posar en servei un 10 d'octubre, ara fa poc més de vint anys, al complex Eurocenter, a Platja d'Aro i, ja molt més endavant, l'any 2010, va entrar en servei, a Palamós, el Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències. Aquests vint anys han donat per a molt i han consolidat un projecte. Actualment l'equip està coordinat per Andreu López –que és cap de sector– i el formen quatre psiquiatres, tres psicòlegs, una diplomada en infermeria, dos treballadors socials i dos auxiliars administratius. Els serveis donen atenció a una població de 100.488 habitants majors de 18 anys i prop d'uns 25.500 menors de 18 anys.

Estem davant d'un univers complex que va des d'un trastorn de l'estat d'ànim, un trastorn psicòtic o un d'ansietat, a més dels trastorns de dèficit de l'atenció i hiperactivitat (TDHA), emocionals de la infància, de l'espectre autista o el de la conducta, per posar uns exemples. La millor manera de comprendre el treball que s'ha fet, i es fa, especialment en el complex –i incomprès moltes vagades– món de les malalties mentals és fer un repàs de les dades. I per posar un marc de referència i centrar-nos en l'actualitat, amb el balanç del 2016, el centre de salut mental d'adults (CSMA) va registrar un total de 2.219 pacients atesos, dels quals 694 hi acudien per primera vegada. En el seu conjunt es van fer unes 11.775 visites, que corresponen a la suma de primeres visites, visites successives, visites externes i sessions grupals. Pel que fa al centre infantojuvenil, l'equip va atendre un total de 830 pacients, del quals 322 eren casos nous. Es van fer un total de 4.214 visites.

En relació amb l'atenció a les addiccions, l'any 2016, el CAS del Baix Empordà va atendre un total de 650 persones, de les quals 195 eren casos nous. En el seu conjunt es van fer un total de 3.863 visites (suma de visites d'acollida, primeres visites i successives). L'activitat de visites realitzades puja a 7.063 sumant-hi l'atenció per a control de tòxics, dispensació de metadona, visites externes a la comunitat i a domicili, sessions grupals i acollides a famílies.

Aquest intens treball s'ha complementat també des de la mirada de la fotògrafa Carla Montoto. El seu treball ha estat recollir el dia a dia d'un equip que, amb els canvis que s'han produït, segueix treballant intensament per aquest cada vegada menys desconegut món de les malalties mentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona