Societat

Les mares de dia hauran de tenir formació en educació

El govern regula les llars de criança i les obliga a registrar-se, tenir un màxim de quatre infants i espais d’almenys 70 m²

Unes 200 famílies ja han triat aquesta opció pedagògica per a menors de tres anys

Hauran de complir uns requisits de formació –com ara tenir titulació en educació infantil i en manipulació d’aliments– i inscriure’s en un registre, però les mares de dia sortiran de l’actual irregularitat. Es tracta de professionals que cuiden a casa seva un grup reduït d’infants, i les famílies que utilitzen aquest servei en destaquen la flexibilitat horària i l’ús majoritari de pedagogies alternatives. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va explicar ahir que aquesta activitat es regularà en un decret per proporcionar “un paraigua legal” als treballadors i també donar més seguretat als progenitors que opten per aquest estil de criança, i a les criatures.

El govern va aprovar ahir començar a tramitar el decret que, de fet, regularà una professió que ja existeix i en què hi ha un buit legal. Compleix una reivindicació de les persones que ja hi treballen, la majoria de les quals estan agrupades a l’Associació Mares de Dia.

Si es tenen en compte les dades, sembla una opció educativa per a infants d’entre zero i tres anys que cada cop té més adeptes . Bassa va plantejar que si l’any 2012 es tenien controlades onze llars de criança a Catalunya, l’any passat ja n’hi havia almenys 190.

El decret estableix que hi haurà quatre infants per llar de criança –cinc en casos excepcionals i amb autorització especial–. Els professionals que en tenen cura han de tenir com a mínim un grau o un cicle de formació professional superior en educació infantil, acreditar una experiència mínima de dos anys en la cura d’infants i tenir també el carnet de manipulació d’aliments. La llar de criança s’haurà d’inscriure en un registre del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i s’haurà de sotmetre a un seguiment i inspeccions. Cada una haurà de tenir un projecte pedagògic solvent, que es pot basar en el joc amb el suport de corrents pedagògics diversos.

L’habitatge on es dugui a terme aquesta activitat ha de tenir com a mínim 70 m², dues habitacions i altres requisits de confort i seguretat que recollirà el decret. Pel que fa a la relació entre la família de l’infant i el professional que en tindrà cura, s’establirà a partir de la firma d’un contracte privat en el qual, entre altres elements, s’establiran les hores de cura. Segons dades oficials, el sistema públic dona cobertura al 100% d’infants de tres a sis anys, però només a la meitat dels menors de tres.

LA FRASE

El decret és un paraigua legal per als professionals i també dona seguretat als progenitors
Dolors Bassa
consellera de treball, afers socials i famílies

El mirall d’Alemanya i França

Tots els professionals que tinguin cura d’un grup d’infants a casa seva quedaran emparats per la nova normativa. A l’Estat, només s’ha regulat aquesta figura a Navarra, però és una opció educativa que té molta tradició en països europeus com ara Alemanya, França i Suïssa. Acostumen a ser famílies que prefereixen per al seu fill una atenció més individualitzada que la que tindria en una escola bressol tradicional. També és una opció que s’ha consolidat en municipis petits, on no hi ha escola bressol.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va plantejar que la regulació de les llars de criança fa avançar tant les polítiques d’infància com les laborals, perquè es preveu que crearà ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona