Societat

Projectes socials

Aprenents d’investigador

La Mina acull un projecte lúdic i educatiu basat en la sèrie CSI

Una quinzena d’infants han après com es resolen els crims amb el suport dels Mossos d’Esquadra en un projecte que pot tenir continuïtat

CSI la Mina. Aquest és el nom del projecte lúdic i educatiu engegat per l’espai jove del Consorci de la Mina amb la participació del casal cívic La Mina i de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sant Adrià de Besòs. Com en la coneguda sèrie de televisió, els infants participants van fer d’investigadors per resoldre un crim. I per poder-ho fer van rebre la formació necessària de forma lúdica però amb intencionalitat educativa, tal com expliquen els organitzadors del projecte, que ja treballen per adaptar-lo a diferents edats i poder repetir l’experiència en el futur a la Mina o en altres indrets.

L’aprenentatge d’aspectes bàsics relacionats amb la criminologia va permetre introduir altres conceptes, com ara el valor de la individualitat de cada persona o el poder de la mirada des de la diversitat. També es tractava de generar interès en els joves per matèries científiques com ara la física, la química i les matemàtiques, a partir de la seva aplicació pràctica en la investigació.

Desenvolupar habilitats

Dani Martínez, director del casal cívic de la Mina i criminòleg de formació, explica com es van anar desenvolupant habilitats com ara la redacció –amb la preparació dels informes corresponents–, l’organització, la capacitat deductiva i la presa de decisions. Durant les quatre sessions que va durar el joc, una quinzena de nois entre deu i setze anys van aprendre qüestions com ara com es recull una empremta dactilar, un coneixement que, segons Martínez, va servir per introduir el concepte de la singularitat: “Han après que cadascú és únic i que ningú no els pot marcar fins on poden arribar, ni ens familiars i ni l’entorn.” També hi va haver ocasió per parlar de les xarxes socials, de com fer-ne un ús responsable i de com afecta la pressió de grup a persones individuals i el que pot costar dir que no si no es té el suport dels amics.

La participació d’un agent de proximitat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sant Adrià va servir per donar un valor afegit a l’activitat. “A més de donar un segell d’autenticitat, els participants l’han vist com una persona propera; ha servit per canviar la seva percepció”, manté el director del casal cívic de la Mina. Amb el mosso van aprendre com es recullen les empremtes dactilars.

La darrera sessió de l’activitat va ser el moment de posar en pràctica tot allò que havien après. En arribar al casal, els joves es van trobar amb l’escena d’un crim i van haver de fer servir tot allò que havien après per trobar el culpable. En aquest sentit, el joc va servir també per ajudar els participants a posar-se en el lloc de la víctima i de l’agressor per veure si hi ha hagut o no intencionalitat. “Volíem fer-los veure que l’ull per ull no ha de ser intrínsec i treballar la violència”, explica Martínez, que hi afegeix que “en el control de cada jo és on hi ha l’èxit del control d’una comunitat”, perquè, tal com van voler mostrar als participants, per gaudir de seguretat és millor eliminar l’origen dels riscos que no pas perseguir-los.

Després d’haver treballat de valent i amb l’ajuda del laboratori, que els anava desvetllant pistes per mirar de resoldre el crim, van poder localitzar la culpable, que va acabar el joc emmanillada i a punt per marxar cap a la garjola.

‘Còmplices’ del joc
Una vintena de persones van participar en la sessió final del CSI La Mina, quan els participants van haver de resoldre un crim. Treballadors del casal cívic i voluntaris es van convertir en testimonis, personal de laboratori, víctima i assassina, que va acabar sent descoberta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia