Societat

Més menors de l’Estat intenten unir-se a grups gihadistes

Tretze joves són jutjats actualment per terrorisme islamista quan entre els anys 2003 i 2008 només n’hi va haver un

El nombre de menors que han intentat sumar-se als grups gihadistes a l’Estat espanyol és baix, però s’ha disparat els últims anys, segons es desprèn de l’estudi El balanç del terrorisme a Espanya el 2016, del Centre Memorial de les Víctimes. L’informe destaca com a “dada rellevant l’augment en els últims anys del nombre de menors que tracten d’incorporar-se als grups gihadistes de l’Iraq i de Síria”. Segons dades del jutjat central de vigilància penitenciària i de menors, entre el 2003 i el 2008 només es va registrar el cas d’un menor jutjat en relació amb el terrorisme gihadista. Actualment, el jutjat té tretze casos de menors per aquest motiu, onze d’aquests pendents de judici.

El director de la Fundació Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme, Florencio Domínguez, va explicar que el procés de radicalització d’aquests joves és rapidíssim. La majoria són menors de nacionalitat espanyola i d’origen marroquí que provenen de Ceuta, Melilla i Catalunya. Els joves són de famílies molt pobres, amb “situacions calamitoses” i una absència de control familiar, que es radicalitzen a través d’internet.

Pel que fa al nombre de residents a l’Estat que s’han desplaçat a Síria i l’Iraq per enrolar-se en grups militants gihadistes, els serveis antiterroristes en van comptabilitzar 204 en acabar el 2016. D’aquests, trenta han retornat a l’Estat espanyol o han anat a altres països. La xifra, però, és inferior a la d’altres estats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia