Societat

Proposen tancar-se a favor de les caputxines dins el convent

Un grup de ciutadans crea una plataforma per exigir una solució per a les monges, enfrontades amb el Bisbat des de l’any passat

S’estan assessorant en dret canònic per saber si les religioses poden decidir el futur del monestir

El grup ciutadà de suport a les monges caputxines de Manresa no descarta fer una tancada al convent si el cas de les religioses no es desencalla aviat. Així ho ha explicat a aquest diari Ramon Payàs, un dels impulsors de la nova plataforma 379, en referència als anys que les monges fa que són al convent de Sant Carles de Barromeu, ubicat al carrer Talamanca.

Passats gairebé quatre segles, ara només queden quatre monges a la comunitat, totes elles d’avançada edat, i des de fa mesos estan en peu de guerra amb el Bisbat de Vic, que es va oposar a la cessió que les germanes volien fer del monestir a la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM). L’entitat volia construir-hi una residència per a gent gran i, a canvi, cuidaria de les caputxines fins al final. Aquest era el tracte i, de fet, la FSSM ja feia uns quants mesos que estava instal·lada al convent, però la negativa del bisbe va fer que la fundació es veiés obligada a marxar al desembre. Les monges van perdre les tres cuidadores de la FSSM que les ajudaven i denuncien que des d’aleshores estan desateses. El Bisbat, en canvi, ha reiterat en diverses ocasions que sí que estan ateses.

El grup de suport va sorgir l’abril passat, a causa de l’estancament de les negociacions. Des de llavors ha organitzat concerts i altres activitats culturals per fer ressò del cas i buscar una solució per a les monges. També està estudiant el cas per donar cobertura jurídica a les religioses. En aquest sentit, Payàs explica: “Estem buscant advocats especialitzats en dret canònic perquè ens puguin assessorar. Necessitem saber si tenim opcions o si realment el bisbe té raó i hem de buscar una altra alternativa.” En aquest cas, assegura, “cal que tota la ciutat vagi agafada de la mà, sobretot l’Ajuntament, la FSSM i les caputxines, per fer una proposta conjunta al bisbe que no pugui rebutjar, com ara una cessió a 90 anys”. Ara per ara, però, les monges lamenten que, tot i haver rebut visites de l’alcalde, de l’orde i també del Bisbat, “tothom està quiet i callat”.

La “caputxinada”

És en aquest context que apareix la idea de “la caputxinada”, com diu Payàs. “De moment farem tota la pressió possible i sempre amb correcció. Però, si no trobem una solució davant el bisbe, no descartem tancar-nos; ja ho hem parlat amb elles en diverses ocasions i hi estan d’acord. Però no podem fer el ridícul, no ens podem tancar aquí quatre persones. Necessitem reunir suports i així, com més siguem, més lluny podem arribar”, argumenta.

En paral·lel, la plataforma ha organitzat un seguit d’activitats al convent fins a finals d’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona