Societat

Societat

Els amos del futur de la Mina

Joves d’ètnia gitana creen una associació per canviar la realitat social del barri

El projecte, impulsat per l’Obra Social La Caixa i la Generalitat, dona eines perquè el col·lectiu s’impliqui en la transformació

La Noelia, l’Alberto, la Cristina i el Falete són alguns del joves d’ètnia gitana de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, que han decidit implicar-se en la realitat del barri i treballar el seu present per mirar de canviar el futur. Per això, han creat l’associació un Present per un Futur. El col·lectiu és el fruit del projecte Nodos, impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social La Caixa –que ha invertit 50.000 euros en la iniciativa– que ha buscat la implicació de gitanos compromesos amb el barri que han treballat amb un equip de psicòlegs. Una sèrie de trobades en cercles han servit per fer el diagnòstic de les necessitats a través de les creences i emocions que emergeixen en la població resident al barri. Aquestes emocions s’han treballat per permetre que pugui esdevenir un motor de canvi.

L’apoderament dels joves gitanos ha estat la base de la tasca, que ha donat com a resultat la creació de diferents grups d’interès que ara començaran a rutllar sols. Es tracta d’un grup de suport de noies, que vol ajudar que les joves del barri que han abandonat l’escola sense titulació puguin reprendre els estudis. La Cristina explicava ahir, en l’última reunió del cercle, que ara el seu objectiu és tornar a estudiar. “M’agradaria poder ser infermera”, deia, envoltada de les seves companyes. Per això, les noies es plantegen fer servir un espai del nou CAP de la Mina per organitzar activitats i donar suport a les joves que tenen nens petits, perquè també s’hi puguin implicar. Algunes fins i tot es plantegen poder arribar a la Universitat.

Marco Romero, de l’equip impulsor del projecte Nodos, explicava que en un primer moment es van trobar amb “joves sense cap motivació”, però que la situació s’ha anat invertint i alguns d’aquests joves han descobert que poden “aportar coses al projecte, mobilitzar-se i emprendre accions”. L’Alberto, un dels participants, assegurava que a partir de les converses en cercle van descobrir que la música i el futbol eren dues de les activitats que motivaven els joves. A través de les trobades van descobrir que molts d’ells es trobaven sense titulació. “Ara tenim una trentena de joves disposats a tornar a estudiar”, manté l’Alberto. Pel que fa a la música, el Falete, un estudiant de música veí del barri, serà l’encarregat que els que ho vulguin puguin aprendre a tocar diferents instruments. “Volem fer emergir el talent que hi ha al barri i donar la possibilitat que pugin trobar en la música una professió.”

La primera acció conjunta de tots els cercles va ser la Botifarrada per la Pau, en què tots els joves es van trobar per bastir la nova associació que els haurà de servir d’altaveu i de motor del canvi al seu entorn. La feina no ha fet més que començar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona