Societat

El govern acusa l’Estat de privilegiar el castellà

La directora de Política Lingüística critica l’incompliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries

Un informe retreu els esculls a la normalització del català en la justícia

La Direcció General de Política Lingüística ha fet arribar al govern espanyol un informe que avalua l’acompliment de l’Estat de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) entre el 2013-2016 i que denuncia la “voluntat” de l’executiu de Rajoy de “refermar” la posició del castellà a Catalunya en detriment del català i l’aranès. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, assegura que “l’Estat no ha fet cap pas efectiu per millorar l’acompliment de la carta europea des de l’últim informe que es va emetre, que ja era sensiblement negatiu”, i recorda que el text és vinculant per a l’Estat, que va signar la carta l’any 1992 i la té en el corpus jurídic des de la seva entrada en vigor l’1 d’agost del 2001.

El document recull nombrosos greuges jurídics de l’Estat cap a la llengua catalana i l’occitana i posa una atenció especial en els àmbits de l’ensenyament, la justícia, les autoritats administratives i serveis públics, els mitjans de comunicació, les activitats i serveis culturals, la vida econòmica i social i els intercanvis transfronterers.

Entre els incompliments de les recomanacions del Consell de Ministres del Consell d’Europa denunciats a l’informe, hi ha el fet que l’Estat no hagi modificat el marc jurídic perquè les autoritats judicials, penals, civils i administratives puguin usar el català en procediments a petició de les parts ni hagi adoptat mesures per garantir que una proporció adequada del personal judicial tingui capacitat per treballar en català. L’informe denuncia també la “voluntat de recentralització de competències i de refermament de la posició del castellà a Catalunya per part de l’Estat” amb mesures contràries a la carta, com ara les compreses en la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe).

L’informe serà tramès també al Consell d’Europa al mateix temps que ho faran els governs valencià i de les Illes Balears.

LA DATA

25.06.92
Dia d’aprovació de la Carta de les Llengües Regionals o Minoritàries. A l’Estat va entrar en vigor el 2001


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró