Societat

parlament

Baltasar Garzón serà demà al Parlament

Assessorarà en la futura llei sobre els nens robats durant el franquisme

L’exjutge de l’Audiència Nacional compareix al grup de treball que prepara la proposició de llei

L’exjutge de l’Audiència Nacional –suspès actualment del càrrec- Baltasar Garzón, serà aquest dimarts a la tarda al Parlament per participar en el grup de treball sobre els nadons i infants desapareguts. Segons ha pogut saber l’ACN, Garzón serà un dels compareixents que assisteix, a petició de la cambra catalana, per assessorar els diputats en l’elaboració de la proposició de llei que preparen sobre els nens robats durant el franquisme. El grup de treball es reuneix a porta tancada i l’aportació de Garzón no serà pública, però la relatora del grup de treball, la diputada de JxSí Magda Casamitjana, ha convidat a les entitats de familiars de nens desapareguts i associacions relacionades a ser-hi presents perquè puguin escoltar l’exjutge.

La de Baltasar Garzón serà una de les aportacions més esperades i cridaneres del grup de treball. Però els diputats de tots els partits que hi participen han convidat també experts, acadèmics i representants del món judicial, sanitari i investigador, per tal que ajudin el grup a elaborar la seva proposició de llei. Segons els impulsors de la iniciativa, la intenció és que durant el mes de setembre la norma estigui redactada i passada pel ple del Parlament perquè comenci a tramitar-se.

La idea inicial en la que treballen passa per una llei que atorgui a les famílies de nens robats i desapareguts durant el franquisme la condició de víctima de desaparicions forçades, aportant-los així suport psicològic, jurídic i social des de l’administració. També es planteja establir una estratègia catalana davant les desaparicions, un suport a les accions judicials i d’investigació policial que s’iniciïn, l’accés de les víctimes a la informació amb l’obertura dels arxius públics i privats, elaborar una base de dades genètica per facilitar el retrobament de les víctimes, i obrir una mena de finestreta única per atendre les peticions i facilitar la gestió dels casos. A més, també es pretén implicar el Govern demanant que estableixi amb urgència un protocol d’actuació que reguli provisionalment les accions fins que es desenvolupi tota la llei, i que s’asseguri la col·laboració dels departaments implicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia