Societat

Una exposició itinerant repassa la figura del músic Peret Blanc de Beget

Produïda pels festivals Ésdansa i Càntut, es va inaugurar ahir al vespre la Vall d’en Bas i aviat es podrà veure a Cassà de la Selva i a Camprodon

En motiu del centenari del seu naixement, el músic Pere Sala, en Peret Blanc de Beget, és objecte d’una exposició a can Trona de la Vall d’en Bas, en què s’explica tant la seva vida com l’important llegat que ha deixat. Produïda pels festivals Ésdansa de les Preses i Càntut de Cassà de la Selva, el muntatge es podrà veure a can Trona fins al 5 de novembre i, seguidament, a Cassà de la Selva (segona quinzena de novembre) i a Camprodon (a partir de la Puríssima). L’any vinent en continuarà la itinerància, però encara no s’han concretat els llocs i les dates.

En Peret Blanc és segurament el més emblemàtic dels llegendaris músics de l’Alta Garrotxa que tocaven a les festes populars. La seva biografia obre el recorregut de l’exposició, que combina textos i fotografies. S’hi expliquen, entre d’altres qüestions, els antecedents familiars: el seu besavi tocava el flabiol; i l’avi i el pare, el violí, l’instrument que adoptaria en Peret Blanc. Per posar en context la seva època, es fa referència a altres músics de l’Alta Garrotxa, com en Fonso de Lliurona, en Pere Fosas, en Jaume i en Salvi Pujol i l’Enric de la Badosa. Els oficis que va exercir en Peret (traginer, barber i pagès) hi tenen el seu espai. “El que li agradava més era el de traginer; el que menys, barber”, comenta Josep Garcia, coordinador del muntatge junt amb Albert Massip. En un altre apartat el visitant hi trobarà el llegat que l’homenatjat va deixar quan va morir, el 1993, i que es pot resumir en un extens repertori de música tradicional i una manera de tocar del qual han begut intèrprets i grups a partir del moment que músics com Amadeu Rosell i Jaume Arnella el van descobrir, a la dècada de 1970. L’exposició inclou també la projecció de diversos documentals.

La inauguració es va fer ahir al vespre. A la nit, Jaume Arnella, Amadeu Rosell i el grup Niu van oferir un “ball de pagès” amb temes de Peret Blanc a les Preses, en el marc del festival Ésdansa.

LA DATA

05.11.2017
Serà el darrer dia
en què l’exposició es podrà veure a la Vall d’en Bas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia