Salut

Salut

El servei d’hemodiàlisi de l’hospital d’Olot ha fet tres mil sessions el primer any

Durant aquest període s’han atès 33 pacients, tractats per l’equip especialitzat de la Clínica Girona amb la qual el centre garrotxí té un conveni

El servei d’hemodiàlisi de l’hospital d’Olot ha complert el primer any de vida i el centre n’ha fet balanç. S’hi han atès 33 pacients i s’han realitzat 2.999 sessions, però més transcendent que les dades en si és el fet que els usuaris s’han estalviat els desplaçaments a altres hospitals, una circumstància que ha redundat positivament en comoditat i en qualitat de vida, tal com van destacar ahir el nefròleg Josep Bronsoms, cap del servei de diàlisi de la Clínica Girona, amb la qual l’hospital d’Olot té acordada aquesta feina, i Josep Maria Padrosa, gerent del centre olotí.

Un dels usuaris d’hemodiàlisi, de nom Josep Lluís, ens explicava ell mateix que ha d’estar-se quatre hores fent el tractament. Abans de disposar del servei a Olot, el portaven en ambulància fins a Figueres i, com que aquest vehicle anava recollint altres usuaris, el temps real que aquest pacient havia de dedicar a la diàlisi eren vuit hores, tres dies a la setmana. “Ara són les quatre justes que soc a la màquina i uns pocs minuts fins a casa”, va assegurar. El tractament a Olot va a càrrec de l’equip del doctor Bronsoms, format per un total de sis metges (que es van tornant) i tres infermeres, també especialitzades. El servei funciona els dilluns, dimecres i divendres, de les vuit del matí a les vuit del vespre.

Dels 33 pacients atesos a Olot, una vintena són usuaris habituals. La resta han estat esporàdics, entre els quals es compta gent d’altres parts del país que és de vacances per la zona. Durant aquest primer any, dos usuaris d’hemodiàlisi a Olot han rebut un trasplantament (i per tant, ja no fan el tractament), cinc han canviat d’hospital i set han mort.

Segons Bronsoms, la incidència a la Garrotxa de la insuficiència renal crònica avançada (per a la qual les úniques solucions són la diàlisi i el trasplantament de ronyó) és de tres a cinc persones cada any.

LA XIFRA

6
especialistes
de la Clínica Girona s’encarreguen del servei d’hemodiàlisi a l’hospital olotí

La falta de professionals

Una de les raons que expliquen l’interès de l’hospital d’Olot per establir convenis com el de la diàlisi amb la Clínica Girona és l’escassetat de professionals especialitzats, combinada amb la voluntat d’evitar desplaçaments dels pacients. “Com que no hi ha prou especialistes, necessitem aliances amb altres entitats”, va resumir. De moment, ja se n’han establert també per a segons quins tractaments d’oncologia i d’oftalmologia, i es mirarà d’anar ampliant la llista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia