Educació

Ensenyament

Els alumnes d’escoles a Sant Feliu previndran el ‘bullying’

Els centres educatius guixolencs implantaran aquest curs el projecte ‘Tutoria entre iguals’ (TEI)

Estudiants de cursos superiors tutelaran els de dos cursos per sota per detectar problemes

Els centres educatius de Sant Feliu de Guíxols participaran aquest any 2017 del projecte Tutoria entre iguals (TEI), amb què es pretén prevenir la violència i l’assetjament escolar a les aules. L’Ajuntament, a través de l’àrea d’Educació, ha impulsat aquesta proposta, que s’implantarà en tots els centres del municipi des de P3 fins a ESO, al llarg de 9 nivells escolars. El regidor d’Educació de Sant Feliu, Josep Ramon Llobet, destaca que just al principi del curs 2017/18 totes les escoles (públiques i concertades) faran un seguit de sessions de formació per tal de conèixer la manera d’implantar aquest programa. Són sessions que estaran enllestides en pocs dies, i hi participaran com a formadors un grup de psicopedagogs.

L’objectiu és fer-ne partícip tota la comunitat educativa, és a dir, la direcció del centre, el professorat i també els pares, així com l’alumnat. També, més endavant, l’experiència s’estendrà a la resta de centres educatius, com ara l’Escola de Música i la d’adults.

Quan un alumne pateix accions agressives d’un o més companys, de manera repetida i durant un cert temps, apareixen situacions d’assetjament conegudes. Sovint el maltractament es manté latent, i apareix un esquema d’abús d’autoritat. Això té repercussions negatives en el clima i la convivència en el centre, que afecten també els processos d’aprenentatge i educació. El programa TEI es basa en la tutoria emocional entre iguals, en què el respecte, l’empatia i el compromís són els tres pilars bàsics del desenvolupament. En el programa, quan es detecti un cas de comportament agressiu, s’activaran els mecanismes per solucionar-lo, de manera empàtica, amb el respecte i compromís de tothom.

LES XIFRES

9
nivells
entren en el programa de la ‘Tutoria entre iguals’ (TEI) que s’implanta a Sant Feliu de Guíxols.
8
centres
públics i privats hi participaran: les escoles de primària i els instituts. Se n’hi sumaran d’altres en el futur.

Una iniciativa aplicada des del 2002

El projecte TEI va ser creat el 2002 per Andrés González Bellido, coordinador del grup d’investigació de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, amb un equip de psicòlegs, pedagogs, mestres i professors.

L’objectiu que es persegueix és actuar com a mesura preventiva contra la violència i l’assetjament escolar a educació primària i secundària. Té un caràcter institucional i implica tota la comunitat educativa. Està basat en l’ajuda (social, emocional i personal) dels iguals-tutors. És un recurs important en el procés de participació, conscienciació, prevenció i desenvolupament de programes d’intervenció en la convivència del centre educatiu. Pot adaptar-se com una mesura contra la desmotivació i el fracàs, no únicament curricular, sinó també personal i social.

Es tracta d’una solució escalonada. A primària, els alumnes de cinquè són tutors emocionals dels de tercer; a secundària, els de tercer d’ESO són tutors emocionals dels de primer. I a infantil, els alumnes de P5 també faran de tutors dels que comencen a P3, de només 3 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt