Educació

El nou institut de Berga es construirà a base de fusta

Els arquitectes destaquen l’eficiència energètica del futur complex educatiu i la seva ràpida construcció

El definitiu SI Serra de Noet ha d’estat enllestit de cara a l’inici del curs 2018/2019

L’edifici definitiu de la Secció d’Institut (SI) Serra de Noet de Berga hauria d’estar acabat i en funcionament a l’inici del curs 2018/2019, és a dir, al setembre de l’any vinent. Les obres al Pla de l’Alemany, als terrenys de sota el camp municipal de futbol de Berga, han començat aquest agost i tenen un termini d’execució previst d’onze mesos.

El començament de les obres és una resposta que feia anys que el centre esperava: els alumnes que l’any 2006 van inaugurar l’institut ho van fer amb l’esperança d’acabar el seu cicle d’ESO en un lloc definitiu, i no en els barracons que finalment hauran vist passar fornades d’estudiants durant 12 anys.

El nou institut serà al mateix barri que l’actual, a uns 200 metres de distància. Segons han explicat a aquest diari els arquitectes del projecte, el nou centre està plantejat en tres edificis units per un porxo i disposats en forma de lletra U, la qual cosa genera un pati interior entre les aules i la zona de pistes poliesportives.

L’EOI s’hi traslladarà

A l’edifici principal, amb planta baixa i dos pisos, hi haurà les aules i els serveis de consergeria i administració. Els altres dos edificis, d’una sola planta baixa, serviran per construir-hi la cafeteria, el càtering, els vestidors, el gimnàs i l’aula polivalent. A banda, els serveis de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) i el Centre de Formació d’Adults (CFA) es traslladaran al nou Serra de Noet. Concretament, seran a l’edifici principal.

Preveuen construir el projecte amb panells de fusta contralaminada CLT que reduiran el temps d’execució de l’obra, milloraran l’eficiència energètica del conjunt i causaran un menor impacte en els fonaments perquè el centre pesarà menys. Tot plegat, diu l’informe dels arquitectes, millorarà el confort dels alumnes que facin ús del centre i reduirà el risc de la síndrome de l’edifici malalt, és a dir, que símptomes relacionats amb l’edifici –com la mala ventilació– afectin a més del 20% dels estudiants i els provoquin molèsties com ara irritació de pell o mal de coll.

Un trasllat necessari

El Serra de Noet ha estat sempre un institut singular. Fer classes en mòduls prefabricats no ha afectat gens els alumnes, que es beneficien d’un bon projecte pedagògic en classes àmplies i perfectament condicionades. En canvi, els professors, sobretot a l’hivern, pateixen les conseqüències de treballar en un complex educatiu en lloc d’un sol edifici d’ensenyament. “Ens hem de vestir amb moltes capes perquè ens passem el dia movent-nos per fora”, explicava la directora, Teresa Call, a l’hivern.

A banda, l’espai que hi ha a les classes no té res a veure amb el de la sala de professors, petita i amb poques zones perquè els docents deixin les seves coses. L’espai ha estat sempre el mateix, però el nombre de docents ha crescut i això és un problema. A partir del 2018, però, tot quedarà en el record. Els alumnes continuaran gaudint d’espai i els professors en començaran a tenir.

Més diners per urbanitzar la zona

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat va incloure una partida del pressupost d’aquest any per construir el Serra de Noet. Ara bé, el compromís tenia una condició: que l’Ajuntament de Berga urbanitzés i fes arribar l’electricitat al carrer que hi dona accés.

L’alcaldessa, Montse Venturós, va explicar la setmana passada que la idea del consistori és deixar aquest encàrrec per al tram final de les obres: “Preferim esperar fins al final de les obres perquè sabem que en aquests primers mesos el carrer haurà de suportar el pas de molta maquinària.”

A banda, aquest dijous passat, l’Ajuntament va aprovar destinar 150.000 euros addicionals als 220.000 que es preveien inicialment per a l’electrificació i urbanització del carrer. Així doncs, hi invertirà finalment uns 370.000 euros gràcies a diners de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia