Ciència

Ciència

Veiga, Clotet i Brugada, en el Science Needs You a Figueres

L’esdeveniment divulgatiu que vincula ciència i art se celebra aquest dissabte a Figueres

La segona edició té el suport de científics capdavanters com Isern, Turiel, Bramon i Barberà

Aquest dissabte tindrà lloc a Figueres la segona edició del Science Needs You!, un festival divulgatiu que vincula art i ciència i que aplegarà els principals científics catalans en l’àmbit de la biomedicina. La jornada organitzada per l’Associació Catalana de Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es desenvoluparà al Teatre Jardí de Figueres.

Si en la primera edició celebrada a la relativitat ja va servir per apropar la recerca de frontera al públic general, mostrant el seu impacte social, i alhora conscienciar de la importància del suport tant de les institucions públiques com del sector privat, la segona edició el Science Needs You! es dedica a la biomedicina, una àrea de gran desenvolupament a causa del gran impacte que té en la salut i el benestar.

Sota el títol Les fronteres de la biomedicina, hi participaran investigadors catalans de primer nivell, com Anna Veiga, Ramon Brugada i Bonaventura Clotet, que, en les seves comunicacions, abordaran diferents aspectes clau de la medicina i la biociència des dels seus àmbits de coneixement.

Així, la biòloga i investigadora Anna Veiga, dissertarà (10.15 h) sobre la recerca en cèl·lules mare i la medicina regenerativa. Veiga, doctora en ciències biològiques per la UAB, professora de la UPF, i des del 2005 directora del Banc de Línies del CMR[B], ha investigat sobre reproducció i genètica, i es dedica a activitats innovadores en la investigació, utilitzant mostres sobrants de processos de fecundació in vitro, per evitar l’ús de productes d’origen animal.

El metge i investigador Ramon Brugada abordarà La recerca en la mort sobtada cardíaca i explicarà (11.45 h) els darrers avenços en aquest camp gràcies a la comprensió dels elements genètics, i com la tecnologia genètica ha canviat paradigma del tractament en la medicina, i ha fet que s’ampliï a individus asimptomàtics amb una mutació genètica com a únic signe de risc. Brugada, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona, ha publicat més de 200 articles científics i ha estat convidat com a ponent a més de 300 congressos.

Al seu torn, el doctor Bonaventura Clotet (12.30 h) explicarà els darrers avenços en la recerca sobre la sida. Clotet, doctorat en la UAB, és actualment el cap del servei de malalties infecciones de l’hospital Germans Trias i Pujol i un dels referents mundials en la recerca contra el VIH, gràcies als seus treballs a través d’IrsiCaixa. A més dels tres destacats investigadors catalans, en el SNY! hi participarà el matemàtic i investigador romanès Mircea Sofonea, que pronunciarà la conferència El somni matemàtic: es poden simular els sistemes biològics? (14.45 h), on abordarà la relació entre la matemàtica i les ciències de la salut i de la biologia, un camp d’investigació amb molt recorregut actualment, centrat especialment en la simulació numèrica per tractar problemes mèdics i biològics.

Les conferències programades –que se celebraran al Teatre Jardí de Figueres– donaran a conèixer els darrers avenços en la investigació biomèdica de manera rigorosa però a l’abast de tots els públics. En aquest sentit, l’organització estructura les activitats de forma àgil i dinàmica, de manera que es potenciï la participació, la interacció i l’intercanvi de coneixement amb els assistents.

Tal com ja va passar en la primera edició, hi ha activitats que es fan al càmping Bassegoda-Albanyà. Aquest any, aquest dissabte, a les 10 del vespre, es farà una observació astronòmica i una xerrada sota el nom d’Astrobiologia: vida en altres planetes? que anirà a càrrec de físics Carlos Sopuerta i Marià Baig, amb col·laboració de la Societat Astronòmica ed Figueres.

En l’edició d’aquest any del Science Needs You! hi haurà també una fila zero amb científics de gran nivell, vinculats a les comarques gironines i també al capdavant d’institucions d’investigació i cultura rellevants. És el cas del llançanenc i professor del CSIC Jordi Isern; el físic Antonio Turiel, membre del CSIC; el catedràtic Albert Bramon Planas, i el director general d’Investigació i Innovació en Salut, Albert Barberà Lluís.

LA DATA

28.10.2017
Jornada.
El gruix de l’activitat de la jornada de divulgació científica es fa en aquesta jornada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia