Societat

Salut

La crisi accentua els problemes de salut mental a Barcelona

Un estudi revela que els trastorns psicològics han crescut de manera significativa entre els homes adults i les noies adolescents

Les diferències socials també són determinants per mesurar l’impacte d’aquestes patologies

En els últims cinc anys els problemes de salut mental han anat a més a Barcelona, i la crisi econòmica, amb les seves múltiples repercussions, ha estat un factor determinant d’aquest repunt. Aquesta és la tesi que l’Ajuntament de la capital catalana extreu dels resultats d’un estudi de facturació pròpia, elaborat a partir de l’encreuament de diversos indicadors. Alguns d’aquests mostren amb total nitidesa que aquesta tipologia de malalties o trastorns tenen una prevalença –el nombre total de casos detectats entre un determinat col·lectiu– dispar depenent del barri o districte de la ciutat, l’edat o el perfil social dels afectats.

La primera xifra genèrica que exposa el treball és que entre un 10 i un 20% de la població barcelonina té algun problema de salut mental. Anant més al detall, i prenent com a referència el període entre el 2011 i el 2016, s’observa que entre els homes d’entre 18 i 64 anys la prevalença d’aquestes patologies ha passat de l’11,5% al 16,2%. En el cas de les dones, l’increment ha estat més sostingut, del 16% al 18,9%. Per Lucía Artazcoz, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la crisi “és un factor central” en aquest repunt registrat entre la població masculina, especialment castigada en els primers anys de caiguda econòmica per l’atur que va colpejar el sector de la construcció. “Les dificultats per arribar a finals de mes són una font per tenir problemes psicològics”, continua Artazcoz, que hi afegeix que algunes de les mesures decretades per intentar reflotar el mercat laboral han propiciat una precarització –“per primera vegada tenim treballadors pobres”, recalca– que ha estat un detonant per a situacions d’angoixa o inestabilitat emocional.

Diferències de renda

Una segona variable que l’estudi assenyala com a crucial és la del nivell de renda. Com més baix sigui, més possibilitats hi ha que aparegui un trastorn psicològic fruit d’aquesta ansietat vital. Per il·lustrar aquesta hipòtesi, una de les dades que s’exposen és que entre les classes més adinerades es donen un 8,8% de casos de mitjana –7,1% en homes i 10,5% en dones–. Per contra, entre les menys afavorides el percentatge és d’un 29,3% –27,3% i 31,3%, respectivament–. Per reblar el clau, també es fa referència a les diferències que hi ha entre districtes. El de les Corts és el que té una prevalença més baixa de patologies mentals –8,55% de mitjana–, contra la de Ciutat Vella –29,9%–, que és on es registra la més alta.

Una de les altres tendències destacades ressenyades en l’informe és el també increment dels casos de patiment psicològic que afecten noies de 13 a 19 anys i que passen de representar el 5,3% el 2012 a un 12,3% el 2016, en el cas de les que cursen quart d’ESO. En els nois, l’evolució és del 6% al 9,7%. Si bé en tots dos col·lectius els problemes més freqüents són els d’atenció i hiperactivitat, les noies tenen més predisposició als trastorns emocionals –18,7%–, mentre que els joves són més proclius als de conducta –15,5%–. Pels experts, la crisi torna ser un element que influencia en aquesta dinàmica, ja que els adolescents també pateixen, en pròpia pell, els maldecaps que hi pugui haver a casa.

Espais de consulta per a joves

Els resultats de l’informe, i més explícitament els que indiquen un augment de les patologies mentals entre els joves, han empès el consistori barceloní a implantar un conjunt de mesures d’execució immediata. Una és l’obertura, durant el primer trimestre del 2018, de quatre espais de consulta per a nois d’entre 12 i 21 anys. Seran atesos per professionals en la matèria i el seu objectiu serà donar assessorament a adolescents que pateixin una situació d’angoixa o similar. Igualment, el personal assignat també haurà de formar professionals de l’entorn que treballen amb joves, com ara mestres i monitors, sobre com detectar possibles trastorns o com afrontar-los. Nou Barris, Ciutat Vella, Sant Martí i Sant andreu seran els punts on s’obriran aquests equipaments, ja que és on s’ha detectat una prevalença més notòria. Igualment, l’Ajuntament també desplegarà un programa de formació als treballadors de Barcelona Activa i les oficines d’habitatge perquè també puguin identificar casos potencials entre els usuaris d’aquests serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt