Ciència

Societat

Ara que envellim, fem-ho bé

La bioenginyeria aporta solucions diverses per millorar la qualitat de vida a la tercera edat

Detectar apnees amb el mòbil, rehabilitar i categoritzar ictus o imprimir teixits orgànics, algunes de les solucions de l’Ibec

Els trasplantaments d’òrganscada cop seran més inviables, per això s’opta per dissenyar-los

Durant anys, l’objectiu de la recerca mèdica i sanitària ha estat ampliar de manera notable la nostra esperança de vida. Amb aquest objectiu assolit, els investigadors se centren ara a aconseguir que aquests anys guanyats al calendari vital es puguin aprofitar en les millors condicions possibles, així com a preparar els recursos que caldran per atendre una població cada cop més propensa a emmalaltir i necessitada d’assistència.

L’envelliment és un dels reptes més importants que té la nostra societat. Segons l’Organització Mundial de la Salut, el 2050 un 20% de la població tindrà més de 60 anys. A Europa, el 2060 una de cada tres persones superarà aquesta edat. Així doncs, s’imposa trobar solucions que ajudin la tercera edat a viure amb millor salut i autonomia, motiu pel qual bioenginyers de tot el món s’han trobat a Barcelona per posar en comú els seus avenços en aquest camp. Convocats per la darrera sessió del B-Debate que organitzen regularment Biocat i l’Obra Social La Caixa, els especialistes han exposat innovacions que ja s’estan aplicant a Catalunya amb repercussió directa en pacients.

És el cas, per exemple, del Rehabilitation Gaming System, un sistema robòtic assistencial ideat per l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec) per facilitar la rehabilitació dels pacients que han tingut un ictus. Mitjançant la realitat virtual, sensors de detecció del moviment i mètodes de ludificació, es plantegen diferents exercicis per recuperar la mobilitat que es poden fer tant a l’hospital com a casa i sense la necessitat d’un especialista, amb l’estalvi que això representa. Amb més d’una dècada de recorregut, aquest sistema s’ha provat amb èxit en més de mig miler de pacients en hospitals catalans com el Vall d’Hebron i l’Esperança de Barcelona o el Joan XXIII de Tarragona, però també a la resta del món. També en relació amb els ictus, però en aquest cas en l’aspecte de la diagnosi, l’Ibec té un altre grup de recerca que treballa en la creació de petits xips-laboratori que permetran detectar en qüestió de segons, a l’ambulància mateix, si són provocats per una hemorràgia o per una trombosi, ja que els tractaments són diferents.

Un altre projecte del centre de recerca barceloní explora una línia que pot tenir una expansió immediata: l’ús dels mòbils per monitorar la salut de persones grans sense necessitat que hagin de desplaçar-se als centres sanitaris. Conjuntament amb l’hospital Clínic ha desenvolupat l’aplicació mHealth4Sleep, que controla els moviments del diafragma i fa un seguiment de les apnees quan es passa la nit amb el telèfon acoblat a l’abdomen.

El següent pas, encara un pèl llunyà, és la creació d’òrgans amb impressores 3D. A l’Ibec ja treballen en l’impressió de teixits i en el disseny de ronyons utilitzant com a matèria primera les cèl·lules de ronyons que han estat descartats com a aptes per ser trasplantats, però que es poden utilitzar a nivell cel·lular. “El trasplantament cada cop serà una opció menys vàlida. Els accidents disminueixen i els òrgans donats cada cop tenen més edat i estan més deteriorats. Així doncs, cal buscar noves estratègies com aquesta”, diu Josep Samitier, director de l’Ibec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia