Societat

Un 7% dels parts de Catalunya són de dones amb diabetis

Salut diu a les embarassades que redueixin riscos en la gestació

Un 8,1% dels majors de 15 anys tenen la malaltia

Prop d’un 7% dels 69.094 parts que hi va haver a Catalunya l’any 2016 van ser de dones amb diabetis, ja sigui gestacional del tipus 2 o del tipus 1, segons l’enquesta de salut de Catalunya (Esca), feta pública ahir, vigília del Dia Mundial de la Diabetis. De fet, la jornada d’avui, que té com a lema Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable, es dedicarà a la prevenció d’aquesta malaltia en les dones amb l’objectiu de conscienciar sobre l’accés equitatiu a l’atenció i educació de les dones amb factors de risc o amb diabetis. El Departament de Salut recomana a les dones amb diabetis que planifiquin la gestació per reduir riscos durant l’embaràs i els experts aconsellen que es dugui un estil de vida saludable, es mantingui un pes adequat i es faci activitat física.

Segons les dades revelades ahir, al voltant de 600.000 catalans tenen diabetis, una malaltia que afecta un 8,1% de la població a partir de 15 anys, segons l’Esca. La diabetis augmenta amb l’edat en els dos sexes i es passa d’un 1,5% de prevalença entre els 15 i 44 anys a un 22,3% en la població major de 65 anys.  

Una de les principals troballes de l’enquesta de salut de Catalunya és la influència de l’entorn social en l’extensió de la malaltia. Segons aquestes dades, les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitats de tenir diabetis respecte de la població amb estudis universitaris. Un 65% de les persones que declaren ser diabètiques, a més, són també hipertenses, un 49,4% presenten sobrepès i un 13% són fumadores.

A banda d’aquestes recomanacions, els professionals de la salut en proposen d’altres. Així, els oftalmòlegs recomanen a les dones embarassades que es facin una revisió ocular cada trimestre per descartar la presència d’una retinopatia diabètica durant un període qualificat d’alt risc. Segons l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), la retinopatia diabètica és la complicació més habitual de la diabetis i la primera causa de ceguesa en edat laboral en el món desenvolupat. L’IMO, però, recorda que la prevenció no s’ha de limitar únicament a l’etapa de l’embaràs, sinó que s’ha de mantenir durant tota l’edat fèrtil de les dones, ja que la patologia pot aparèixer sense oferir símptomes.

Diagnosticar la diabetis i controlar-la com més aviat millor fa que la incidència sigui menor i que es minimitzin les complicacions. L’IMO també recorda que la diabetis gestacional normalment desapareix després del part i que, en aquests casos, el risc d’una retinopatia diabètica és molt baix. Segons la Federació Internacional de Diabetis, més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món, i les desigualtats socioeconòmiques exposen les dones als factors de risc principals per a la diabetis, que són l’alimentació poc saludable i la manca d’activitat física. Es calcula que la diabetis causa cada any 2,1 milions de morts entre la població femenina.

LA XIFRA

22,3
per cent
dels majors de 65 anys tenen diabetis, segons l’enquesta de salut de Catalunya (Esca), feta pública ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA