Societat

municipal

nomenclàtor

De l’última bruixa penjada a Cervera al referèndum

Els cerverins voten el nou nom de carrer que substituirà el del fundador de la Guàrdia Civil

Entre els finalistes hi ha noms relacionats amb el moment polític i una sola dona, Magdalena de Montclar

Els veïns de Cervera voten aquesta setmana el nom del carrer que substituirà el dedicat actualment al duc d’Ahumada, fundador de la Guàrdia Civil. La decisió la va aprovar el ple municipal el mes passat com a reacció a “les actuacions de violència i maltractament extrem contra el poble de Catalunya” durant el referèndum de l’1 d’octubre. Hi poden votar els majors de 16 anys, empadronats al web de la Paeria o en urnes situades al mateix ajuntament, al museu i a la biblioteca. Les entitats i ciutadans han fet arribar 40 propostes alternatives. El jurat n’ha escollit 5, que són les que es poden votar fins aquest dissabte.

L’antiga caserna de la Guàrdia Civil –on hi ha el carrer Duc d’Ahumada– és actualment un centre municipal on s’apleguen entitats socials i el centre de formació d’adults, dedicat a Joan Comorera. Aquest polític cerverí va ser fundador i primer secretari general del PSUC. Integrant del govern de Lluís Companys, es va haver d’exiliar i finalment va morir a la presó de Burgos condemnat per la dictadura, el 1958. L’antiga caserna va ser, l’1 d’octubre passat, col·legi electoral, i s’hi va poder votar sense problemes. Així, dos dels noms finalistes són: carrer 1 d’Octubre i carrer de la Diversitat. La primera proposta “pretén ser un homenatge a totes les persones que van fer possible el referèndum”, segons consta en l’argumentari que acompanya les 5 propostes, penjat al web de la Paeria. Pel que fa a la segona, a l’escola d’adults es fan classes de llengua catalana per a nouvinguts i el nom del carrer seria “un símbol de la diversitat de Catalunya”. Una altra proposta és carrer de la Democràcia perquè “els fets produïts en les darreres setmanes ens obliguen més que mai a defensar-la”. En el nomenclàtor cerverí les dones són testimonials, i totes són noms de religioses. Ara es proposa el carrer de Magdalena de Montclar, cerverina que el 1617 va ser torturada i penjada a la forca per ordre del consell municipal. L’acusaven de “bruxa et metzinera” i, com era usual, de malmetre collites, provocar la mort d’infants i tenir relacions sexuals amb el dimoni. La proposta “simbolitza la lluita de les persones que han anat a contracorrent en època de repressió”. El metge militar Josep Salvany, infatigable dispensador de vacunes de la verola a les colònies americanes, també és candidat a nom de carrer. El resultat se sabrà dilluns vinent.

LA XIFRA

40
propostes
van fer arribar a la Paeria les entitats i ciutadans per substituir el nom del carrer Duc d’Ahumada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia