Societat

Seguretat

El cos dels Mossos estrena a Girona les pistoles elèctriques

Totes les regions policials de Catalunya tindran una Taser a l’abril

El vehicle policial haurà de dur un desfibril·lador

Els Mossos d’Esquadra de la regió policial de Girona seran els primers a incorporar les pistoles elèctriques, a la fi de gener, i els comandaments que les podran utilitzar ja reben la formació, segons va avançar La Vanguardia i van confirmar fonts policials a l’ACN. La previsió és que entre el març i l’abril es completi el desplegament de les pistoles elèctriques, més conegudes com a Taser, a la resta de regions policials. Les podran utilitzar el cap de torn, el comandament que el substitueixi o l’agent que n’assumeixi les funcions.

Els mossos que hagin d’utilitzar una Taser portaran sempre una càmera que enregistrarà l’actuació i el vehicle policial estarà equipat amb un desfibril·lador, que és una de les recomanacions de la comissió d’estudi parlamentària sobre l’ús d’aquesta nova eina policial recollides per Interior. Els grups de la CUP i CSQP van oposar-se a aquesta nova arma, mentre que la resta va aprovar-ne l’ús amb control. Es considera usar la Taser en casos molt concrets, com ara per immobilitzar una persona fora de control i evitar el cos a cos, que pot causar lesions i morts, com en el cas de l’empresari del Raval.

Els Mossos incorporen 134 Taser, de les quals 120 entraran en funcionament i la resta servirà per a les formacions. En concret, Interior va formalitzar el 29 de juny passat el contracte de compra de 134 dispositius conductors d’energia (DCE) --el nom tècnic–, material de simulació i 7.500 cartutxos (2. 000 cartutxos d’entrenament i 5.500 d’entrenament i servei).

El sindicat SME va celebrar ahir que agents dels Mossos estiguin formant-se i entrenant-se amb pistoles elèctriques. En un comunicat, però, alerten que “no és ideal” tenir una sola Taser per servei, tenint en compte les distàncies d’algunes comissaries, però han destacat que és un començament i la manera d’introduir l’eina al cos.

A Catalunya, més de 30 policies locals tenen pistoles elèctriques, com ara a Sant Andreu de Llavaneres, Girona i Blanes. En total, cap a 150 Taser, que s’usen en comptades ocasions, com ara en el cas d’un malalt mental que va tenir un brot psicòtic. A l’Estat espanyol hi ha mig miler d’aquestes armes elèctriques.

LA XIFRA

134
pistoles elèctriques
han adquirit els Mossos, de les quals entraran en funcionament cap a 120.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia