Societat

Societat

Lliçons a dins l’‘Astral’

El capità i els tripulants de Proactiva Open Arms expliquen els rescats que fan al Mediterrani davant la inoperància de les administracions

Es pot visitar fins diumenge al port d’Arenys

Un pescadoramb la barca s’acosta a l’‘Austral’ per felicitar la tripulació: “Sou molt grans, nois!”

Els alumnes de l’institut de Navàs van baixar ahir al matí fins al port d’Arenys per conèixer de prop la feina que fan els voluntaris de l’Astral per intentar socórrer els milers de refugiats que intenten creuar el Mediterrani. Els joves no perden el fil de les experiències dels tripulants quan mostren les imatges de les embarcacions que atenen cada dia sobrecarregades d’immigrants. Fins a 700 persones encabides dins una barca de pesca o a les llanxes neumàtiques que s’apleguen intentant sense èxit arribar a Europa. La xifra de rescats des que l’Astral navega davant la costa de Líbia, a partir del juny del 2016, és de 15.000 persones.

“Avui mateix els companys que estan allà han fet un rescat. No hi ha cap interès a posar fre i es mira cap a un altre costat”, lamenta el capità de l’Astral, Michele Ancioni, que critica la inoperància de les administracions. “Parlen de cremar les barques, però se’n posen de noves. No hi ha cap corredor humanitari per donar sortida a aquesta gent”, lamenta Ancioni. La seva experiència al capdavant de l’Astral, com la dels altres voluntaris, els porta uns dies de gira pels ports catalans amb l’objectiu de conscienciar la població i explicar la tasca que fan des del 2015, quan es va crear l’ONG impulsada pel badaloní Òscar Camps, arran de la crisi de refugiats a Lesbos.

“S’ha de recordar que són persones i que ningú hauria d’estar al seu lloc, ni nosaltres hauríem d’existir com a ONG”, hi afegeix el capità del vaixell. A pocs metres de l’Astral, un pescador surt del port amb la seva barca. S’acosta decidit al veler i amb entusiasme felicita la tripulació: “Sou molt grans, nois!, continueu així encara que sigui dur.” Els estudiants aplaudeixen entre els agraïments dels voluntaris que continuen les explicacions envoltats de les armilles fluorescents que fan servir per salvar vides.

Els escolars se sorprenen dels mitjans amb què el vaixell, construït el 1970, atén centenars de persones en cadascun dels rescats. Tot i que a l’interior l’embarcació només hi ha capacitat per a 84 persones, a cada salvament la quantitat de persones que pugen a bord són més del doble.

“Nosaltres rescatem perquè no hi ha ningú que ho faci. Vam néixer per una necessitat, però haurien de ser vaixells més grans preparats per atendre’ls com cal, ja que molts arriben deshidratats i ferits”, defensa el capità de l’Astral.

Amb les explicacions que reben els joves dins l’Astral aprenen que la mateixa ONG ha acabat per establir un protocol de rescat massiu. “Hem après de molts errors i ara no ens aproximem tant, pel perill que els refugiats desplacin la barca. Ens acostem amb uns flotadors on s’agafen els qui no saben nedar”, expliquen. Abans de sortir del port de Cambrils, l’ONG ha estat fent simulacres d’emergència amb salvament marítim.

L’estada de l’Astral al port d’Arenys s’allargarà fins diumenge, i tothom podrà acostar-se al final del moll pesquer on hi ha el veler que va cedir a l’ONG l’empresari italià Livio lo Monaco, commogut amb la problemàtica de la crisi dels refugiats. La campanya de sensibilització en col·laboració amb Ports de la Generalitat tindrà vuit parades. La propera serà al port de Blanes i finalitzarà el recorregut a Palamós i Roses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona