Infraestructures i serveis

L’oposició tomba el nou contracte de neteja a Girona

L’Ajuntament plantejava substituir la societat mixta Girona+Neta per una “municipalització amb gestió indirecta a una empresa”

El contracte anterior va caducar el 2011 i s’ha anat prorrogant

Mateix ple; però, a diferència del que ha passat amb la votació del pressupost i les ordenances, el govern de Girona (JxCat i ERC) no s’ha pogut beneficiar de les discrepàncies internes de Cs per tirar endavant la proposta d’un nou contracte de neteja i recollida d’escombraries per a la ciutat. Guanyem, el PSC, Daniel Pamplona (Cs) i Míriam Pujola (no adscrita) han sumat 14 vots negatius en front dels 13 del govern i han tombat la proposta presentada per Eduard Berloso, regidor de Neteja i Recollida de Residus.

Berloso havia defensat la fórmula de la “ratificació de la municipalització i d’una gestió indirecta”. Segons el regidor, això havia de permetre que l’Ajuntament sigui “l’únic operador econòmic i el responsable del control” dels dos serveis, però posant a concurs la gestió perquè l’executi una empresa privada. La proposta venia avalada per informes tècnics i jurídics i era, diu Berloso, “la més eficient i sostenible. El cost de la neteja viària era de 10.443.100,06 euros i el de la recollida de residus, d’11.571.195,96 euros. En total, un cost de 22.014.296 euros. En el funcionament vigent anteriorment els dos serveis sumaven uns 15 milions. Segons el regidor l’augment de cost es justificava per les millores que s’introduïen i en part per increments salarials (la plantilla hauria crescut entre 40 i 50 persones més). Entre les novetats plantejades hi havia la incorporació de la neteja amb aigua a pressió a tots els carrers (un cop a la setmana o quinzenalment, segons els barris). Nous serveis també com ara la recollida d’excrements de gossos, la neteja extra per als esdeveniments anuals, la neteja de jardins, parcs i places, la neteja de la muralla, d’espais d’oci nocturn els caps de setmana i la retirada d’herbes en voreres. El projecte també apostava pel reciclatge, adaptant-se a les característiques de cada barri (sigui amb contenidors intel·ligents, porta a porta, o sistema propi del Barri Vell).

Tots els partits de l’oposició, però, van votar-hi en contra coincidint a l’hora de qüestionar una “falta de concertació” amb els diferents grups. Van subratllar que no havien pogut veure el plec de clàusules del concurs que el govern volia posar a licitació.

Amb l’aturada del projecte, la neteja i la recollida dels residus continuarà en la incertesa actual: el contracte anterior amb Girona+Neta (societat mixta amb un 25% de l’Ajuntament) va caducar el 2011; s’ha prorrogat, però l’última pròrroga també caduca aquest 2021 i es garanteix la continuïtat dels serveis mitjançant el pagament de factures afegides.

Concentració de treballadors com a prèvia del ple

Coincidint amb el ple d’ahir, part dels treballadors de Girona+Neta es van concentrar davant de l’ajuntament de Girona, responent a la convocatòria de Comissions Obreres i altres seccions sindicals de l’empresa, per expressar el seu rebuig a la privatització total del servei de neteja i recollida d’escombraries. “S’ha creat un equívoc, això no és municipalitzar com pretén l’Ajuntament, sinó que a través d’un concurs s’entrega el servei a una empresa”, diu Pau Gálvez, des del sindicat CCOO. Les pors, diu el representant sindical, són que es perdi part del control intern que exercia l’Ajuntament fins ara a través del consell d’administració d’una societat mixta participada per l’Ajuntament, a més dels possibles ”costos majors” que això pot significar per als usuaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona

Cap a la “taxa justa” de residus, a Girona

Girona

Fundesplai augmenta el nombre de participants a les seves activitats

Barcelona

Més expedicions i millores d’horaris del bus cap a Barcelona

CASTELLBISBAL
societat

El polígon petroquímic de Tarragona comptarà amb 575 sensors de risc químic

tarragona
barcelona

Colau i Asens s’embarcaran a la Flota de la Llibertat per portar ajuda a Gaza

barcelona
Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la nova aplicació

Barcelona
pensament

El funeral de Josep-Maria Terricabras serà demà al matí al Tanatori

Girona