Infraestructures i serveis

Una renovació de la neteja necessària però encallada

El nou contracte de neteja i recollida de residus a Girona pretenia resoldre mancances que admeten tant el govern com l’oposició i els veïns

La falta d’acord obliga a reobrir el debat per tenir un nou servei a mitjans del 2022

“Com hem arribat a aquest punt?”, preguntava un representant de l’oposició en el ple d’aquest dimarts passat referint-se a la urgènci a i la cursa d’última hora per prorrogar un servei de neteja de Girona que tothom considera deficient però que és l’única alternativa per evitar una ruptura de servei i les conseqüències que això suposaria per a la ciutat.

No només l’oposició, els veïns o alguns sindicats de treballadors han criticat les mancances del funcionament actual; ho admetia també aquest dilluns passat el mateix regidor encarregat de la qüestió, Eduard Berloso, quan presentava les virtuts d’un nou contracte que havia de superar les deficiències actuals i respondre a l’exigència de la ciutadania, que “demana uns carrers nets”.

Integrar serveis extres

Entre les millores que segons Berloso s’incorporaven en la nova proposta hi havia la neteja amb aigua a pressió a tots els carrers de la ciutat, un cop a la setmana o cada quinze dies als barris que s’embruten menys. Una altra petició veïnal que s’atenia (i que ara tocaria per la temporada) és la recollida de fulles que cauen a la tardor: es plantejava duplicar el nombre de serveis extres per a la recollida de fulles durant la tardor, i passar de 40 a 80 serveis a tota la ciutat. Més terrenal encara però indispensable era la voluntat de dotar els equips d’escombriaires de material per recollir els excrements de gos (ciment o pols que faciliten que s’assequin els excrements i no s’escampin i empastifin més la vorera quan es treuen). Bàsicament les millores consisteixen a incorporar al contracte serveis que fins ara s’havien de contractar de forma extraordinària. La recollida d’excrements n’és un, però també la neteja extra per esdeveniments (com ara les Fires, Temps de Flors, les festes majors de barri, Sant Jordi o la cavalcada de Reis); la neteja de jardins, parcs i places, que ara fan les brigades; la neteja de la muralla; la neteja d’espais d’oci nocturn al matí els caps de setmana, o la retirada d’herbes a voreres tres cops l’any.

Tres tipus de recollida

També es preveia ampliar la freqüència de les escombrades als barris en funció del grau d’embrutiment dels carrers.

L’altre gran marc d’actuació que es definia en el nou contracte era un sistema de recollida dels residus adaptat a tres tipologies de barris a la ciutat. Un d’aquests és el model del porta a porta agrupat (contenidors intel·ligents), que s’ha començat a provar al sector de l’Eixample, i que es vol estendre als barris amb més densitat de població. El segon model és el porta a porta domiciliari, que es faria a les zones de la ciutat on predominen els models de casa unifamiliar. I, finalment, hi ha les àrees temporals de recollida, un model específic per als veïns del Barri Vell i el Mercadal.

Cap d’aquestes mesures s’aplicarà de moment (ni nova maquinària ni més personal, que també es plantejava) perquè tot aquest projecte de contracte queda encallat. La previsió (si s’hagués aprovat en el ple que ho ha rebutjat) era posar immediatament el contracte a licitació per implantar-ho el segon semestre del 2022, per una durada de vuit anys més dos de pròrroga possible. Per ara, però, només s’ha aconseguit un any més de marge amb el sistema actual per aconseguir trobar un acord de ciutat.

El “no” de l’oposició

La falta de concertació i la gestió, els principals retrets

Tots els representants dels grups de l’oposició del consistori han argumentat el seu rebuig a la proposta de nou contracte del servei de neteja i recollida de residus principalment per la falta de concertació i els retards acumulats. El govern municipal i el mateix Eduard Berloso admeten els retards, però no la falta de concertació, recordant que es van fer dues reunions el 2020 –abans de la pandèmia–. Però el fet que el govern estigui en minoria sumat a la falta de diàleg –o a la percepció de manca de diàleg–, han passat factura. “Ens han presentat un projecte amb les grans decisions ja preses, on només poder parlar de detalls tècnics però sense cap espai de negociació real”, deia en el ple del dilluns Laia Pèlach des del grup de Guanyem Girona. Pèlach també va recalcar que “l’aposta dels contenidors intel·ligents és la seva aposta, que nosaltres no compartim, es poden fer les coses de manera diferent”, hi va afegir defensant la fórmula del porta a porta. “Si tot fos només tècnic i objectiu, arreu ho farien igual; no és així, cada model té avantatges i inconvenients”, hi afegia la representant de Guanyem. En aquell mateix ple, des de les files del PSC Beatriz Esporrín va seguir en la mateixa línia retraient a l’equip de govern que hagués actuat “com si sentissin ploure; la gestió actual ha tingut problemes, manques de rigor i control”, hi va afegir. Per la seva banda, la portaveu del mateix grup, Sílvia Paneque, hi afegia l’endemà en roda de premsa que la manera com s’havia portat la gestió del contracte de servei de la neteja “era un desastre absolut”. “Ara demanen responsabilitat a l’oposició, però nosaltres havíem presentat esmenes i propostes; l’única línia vermella que demanàvem era no recórrer a la gestió indirecta i aquesta és precisament la que decideixen”, hi afegia Paneque. Pels edils del PSC, la fórmula òptima hauria de ser una societat mixta amb una participació de l’Ajuntament del 51%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Reus engega una prova pilot amb diferents tecnologies de contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna