Infraestructures i serveis

Els escombriaires de Salt es planten davant l’ajuntament

La manifestació dels treballadors en vaga reclama la implicació del govern municipal

L’alcalde rep els manifestants però els remet a negociar amb la concessionària i no es desencalla el conflicte

Més de setanta persones van participar ahir dijous en la manifestació convocada a Salt pel servei de neteja viària, en vaga des del dia de Nadal. Els vaguistes –la plantilla consta d’unes 35 persones– i les persones que els donaven suport van recórrer en poc més de mitja hora el recorregut des de les instal·lacions de la concessionària FCC Medio Ambiente fins a l’Ajuntament. En el recorregut les consignes més corejades van ser “Barris nets, treball digne”, “Volem un conveni digne” o “A nosaltres tampoc ens agraden les rates”, en referència a la plaga de rates denunciada pels treballadors.

Sense canvis

A l’Ajuntament, l’alcalde, Jordi Viñas, va rebre dues persones en representació del comitè de vaga i del sindicat CCOO. Abans d’entrar, des del comitè de vaga recalcaven que “per fi” i després de reclamar-ho durant setmanes l’Ajuntament els rebia. La trobada, però, tampoc va servir per desencallar el conflicte, que avui arriba al setè dia. A la sortida de la reunió, que va durar prop d’una hora, el resum que en van fer els delegats als treballadors que els esperaven a fora va posar fi a les poques expectatives dels vaguistes que havien reclamat la implicació municipal: “La resposta de l’Ajuntament és que ens rebran sempre que vulguem, però que qualsevol solució haurà de ser via l’empresa”, va resumir el representant dels treballadors. Amb la negativa de l’Ajuntament a intervenir, que manté la posició d’instar els treballadors i l’empresa a negociar entre ells, els vaguistes creuen que continuaran fent vaga “la nit de Cap d’Any i la nit de Reis”.

Al final de la manifestació davant de l’ajuntament –prèviament a la reunió amb l’alcalde–, Xavier Vives, delegat dels treballadors en vaga, havia demanat que com a mínim la trobada serveixi perquè l’Ajuntament abandoni “l’actitud de confrontació i deixi de dir mentides” i que es puguin traslladar de primera mà les reivindicacions dels treballadors: “Problemes de salubritat perquè treballem amb les rates i aguantem i callem; problemes de condicions laborals, de sous congelats d’ençà quatre anys i sobretot del conveni que fa més d’un any que estem negociant. Volem una feina estable i digna i que no es vagi contractant i acomiadant personal eventual”, va resumir Vives. Hi afegia que des de dimarts i de la reunió de mediació fallida, no hi ha hagut pràcticament nous contactes amb l’empresa, FCC, tot i que ahir dimecres hi va haver un altre intent de mediació que no es va arribar a concretar.

Recollida especial avui

Tot i el convenciment que el conflicte podria anar per llarg, ahir el comitè de vaga va informar que “davant l’immobilisme de l’empresa i l’absència de l’Ajuntament”, els treballadors havien demanat poder fer una recollida especial de cartró avui divendres per minimitzar els possibles incendis. També han sol·licitat poder netejar el recorregut de la cavalcada dels Reis d’Orient. “Els nens i nenes de Salt han de poder gaudir d’aquesta nit tan especial”, diu el comitè de vaga. L’Ajuntament ho ha avalat, però també ha reclamat a l’empresa que s’actuï “sobre totes les illes de contenidors i el seu entorn on, per incompliment dels serveis mínims, hi ha problemes de mobilitat i de salubritat per la brossa acumulada”.

Un contracte d’uns 3 milions l’any

El contracte de neteja entre l’empresa concessionària, FCC Medio Ambiente, i l’Ajuntament de Salt és de quatre anys més dos anys prorrogables. El cost representa la despesa més important del pressupost municipal, amb un import anual d’uns 3 milions d’euros. Actualment s’està acabant el quart any d’aquesta concessió i a partir del mes de febrer s’entrarà en el primer any de pròrroga. El govern municipal explica que com a mínim per un any es dona la pròrroga per feta, perquè tramitar i posar a concurs una nova concessió superaria els terminis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA