Infraestructures i serveis

TMB posa en marxa avui una línia de bus a demanda

Cobreix els barris de Montbau i la Vall d’Hebron i és la primera després d’una experiència pilot a Nou Barris

El recorregut té 26 parades fixes i els usuaris podran fer reserves amb antelació

A partir d’avui es pot demanar que s’aturi un bus als barris de Montbau i la Vall d’Hebron de Barcelona sense haver d’aixecar el braç a la parada. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) posa en marxa el nou servei de bus a demanda al districte d’Horta-Guinardó. Es tracta de la primera implantació a Barcelona del servei de transport públic a demanda després de l’experiència pilot de Torre Baró, al districte de Nou Barris, on funciona des del 2019 i ha assolit alts nivells d’utilització i valoració. El nou servei, que opera amb el nom comercial d’El Meu Bus, substitueix la línia 135 del Bus del Barri, que ahir va fer els seus últims trajectes.

La presidenta de TMB, Laia Bonet, va explicar durant la presentació que es tracta d’una “lògica de funcionament molt diferent que permet personalitzar el servei” i que li farà guanyar eficàcia perquè el temps de trajecte s’escurçarà així com el temps d’espera, que segons va dir es millorarà un 87%.

Qualsevol persona podrà desplaçar-se d’un punt a un altre dels barris i accedir a la resta de la xarxa de transport públic quan en tingui necessitat amb els abonaments i les targetes habituals de tarifa integrada. Només hauran de registrar-se, seguir les indicacions per fer la reserva i acudir a la parada d’origen quan el bus estigui a punt d’arribar. Quan no hi ha peticions, l’autobús es manté aturat en el punt de regulació. Les peticions es poden cursar a través d’una aplicació al mòbil que es diu elMeuBus i es pot descarregar de franc a les botigues virtuals d’Apple i Android. Serveix per modificar una petició o cancel·lar-la, marcar parades favorites, consultar les reserves fetes i rebre avisos de les variacions en el servei. Per als usuaris que no disposin de telefon mòbil ni tauleta, el servei també es podrà demanar al telèfon 900 927 575.

El recorregut del bus a demanda es basa en un sistema intel·ligent que encaixa les diverses sol·licituds de desplaçament rebudes amb antelació. Hi ha 26 parades fixes per escollir el lloc de pujada, l’hora i el punt de baixada, per a un sol dia o bé de manera periòdica. D’aquesta manera es vol aconseguir un servei més personalitzat, ja que l’usuari demana quan vol viatjar i a on; que sigui més ràpid, perquè no hi ha traçat, només parades que es recorren en funció dels trajectes sol·licitats. També es vol guanyar eficiència perquè es basa en necessitats reals, i per tant el bus no circula quan no hi ha demanda, i menys espera a les parades, ja que cada sol·licitant sap quan passarà el bus i qualsevol incidència es comunica als usuaris registrats. El maig del 2021 l’Ajuntament de Barcelona i TMB van anunciar l’extensió del model de bus a demanda a més territoris, en el marc d’un pla global de millora de la xarxa.

LA XIFRA

87
per cent
és el percentatge de reducció del temps d’espera a la parada que es pretén aconseguir amb el bus a demanda

LA FRASE

És una lògica de funcionament molt diferent que permet personalitzar el servei
Laia Bonet
presidenta de transports metropolitans de barcelona (TMB)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar