Infraestructures i serveis

Zones i sectors per a un servei de neteja a mida als barris

El nou plec de prescripcions planifica l’organització de la neteja en funció de les característiques de cada via i carrer

Es reparteix la ciutat de Girona en cinc grups de zones i trenta sectors

Una planificació de la neteja barri a barri i carrer a carrer. Aquest és el model que preveu el nou contracte de neteja de la ciutat de Girona i que es recull en el plec de prescripcions tècniques que l’Ajuntament posa ara a licitació. Per posar en pràctica aquesta teoria es preveu organitzar el servei de neteja viària de la ciutat en cinc zones que se subdivideixen en trenta sectors o unitats de treball. Els límits d’aquests sectors estan definits per les regidories de barri.

Grau d’embrutiment

En cada sector s’han analitzat paràmetres com ara la densitat de població, la presència d’activitats, comerços i equipaments i s’han definit diferents graus d’embrutiment per a cadascun dels carrers (grau d’embrutiment baix, mitjà, alt i molt alt). D’aquesta manera es pretén identificar zones o carrers amb un major grau d’embrutiment respecte d’altres en què per la seva utilització o presència d’activitats i/o comerços el grau d’embrutiment és menor. Carrer a carrer es determina quin grau d’embrutament té cada via i quina intensitat de neteja necessita. Serà una de les innovacions que s’incorporen en el nou contracte ja que fins ara hi havia rutes establertes, però no un detall carrer a carrer.

Cinc zones a la ciutat

Pel que fa a les cinc zones de la ciutat s’estableixen en el plec de prescripcions de la següent manera (vegeu gràfic adjunt): les zones A corresponen als carrers o zones amb una gran presència d’activitats, serveis i turisme; les zones B són les de carrers o zones amb una elevada densitat de població i/o gran presència d’activitats; a les zones C s’inclouen carrers o àrees de mitjana densitat de població on predominen els usos residencials i on existeix una moderada presència d’activitats o equipaments; les anomenades zones D corresponen als carrers o zones de baixa densitat de població i a activitats i equipaments amb ús exclusivament residencial i que tenen un nivell baix d’utilització per la ciutadania; finalment, el cinquè apartat és el dels polígons industrials, amb predomini d’aquest tipus d’activitat.

Afinant més en detall i analitzant cadascun dels barris i observant l’ús predominant dels carrers que els formen, s’ha assignat una intensitat d’ús a cadascun dels 30 sectors: ús molt intensiu, intensiu, mitjà, baix o ús industria.

Freqüències adaptades

L’objectiu és establir unes freqüències mínimes de neteja viària per garantir la netedat a cada sector en funció de les seves característiques, el seu ús i grau d’embrutiment predominant. L’empresa adjudicatària s’haurà d’ajustar en el seu funcionament a les directrius fixades en aquest plec i se li indiquen les freqüències i tipus d’actuació a complir en cada sector. S’indica, doncs, per exemple que l’escombrada manual i/o amb vehicle auxiliar s’haurà de fer amb una freqüència de cinc dies a la setmana en les zones A (més ús, serveis i turisme, com ara el centre de la ciutat); el mateix servei només es farà dos dies a la setmana en les zones D (menys utilització de la ciutadania i hàbitat residencial) i només un dia a la setmana als polígons. La freqüència de les altres actuacions, com per exemple la neteja amb aigua, també s’adapta a cada sector.

Estudi del 2020

Aquesta planificació és fruit de l’estudi que l’Ajuntament va presentar ja el febrer del 2020. En aquell moment, l’alcaldessa, Marta Madrenas, ja definia aquesta planificació (juntament amb altres millores de maquinària i funcionament) com “el salt endavant potent que necessita la ciutat i que permetrà que la millora sigui a tots els barris”. En aquell moment, el 2020, la previsió era portar aquell prec de prescripcions a licitació la tardor d’aquell any. La pandèmia primer i els entrebancs més recents, l’octubre del 2021 quan l’oposició va tombar el projecte en el seu pas pel ple, van allargar els terminis. Ara la previsió és que aquesta nova organització s’implanti en el segon semestre del 2022.

Les Osgre, oficines de suport al ciutadà

A banda de les zones i els sectors en què queda dividida la ciutat, el nou plec de prescripcions per al servei de neteja de Girona preveu la creació d’entre tres i cinc oficines de suport al ciutadà repartides a la ciutat que l’empresa adjudicatària haurà d’implementar. Seran les oficines de suport a la gestió de residus (Osgre) i s’estipula que estaran dirigides a tots els usuaris del servei de recollida de residus, independentment del model, i del servei de deixalleria per proporcionar informació i material i per a la resolució de dubtes i incidències. Tots els habitatges i locals de Girona tindran assignada una Osgre de referència. A banda d’informació sobre horaris, funcionament dels diferents models de recollida o resolució de dubtes sobre gestió de residus, l’usuari també hi podrà trobar el material necessari per a la utilització dels diferents models de recollida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona