Infraestructures i serveis

Més connexions vinculades al cultiu de marihuana

El 2021 n’hi va haver 102 a les comarques de Girona

La Font de la Pólvora, Vila-roja, el Culubret i Sant Joan són els punts calents de la demarcació

Les manipulacions elèctriques irregulars associades al cultiu de marihuana s’han duplicat a Catalunya des del 2018. El 2021 es van obrir 684 expedients de frau a tot el país que van consumir 119.370.000 kWh. A les comarques de Girona es van detectar 102 connexions irregulars que van consumir 15.470.000 kWh.

Així com no s’associa el creixement general del frau elèctric a l’esclat de la pandèmia de covid, els responsables d’Endesa sí que vinculen el creixement específic de manipulacions en plantacions de cànnabis a l’alerta sanitària i social causada per la pandèmia. Avisen, però, que la legislació que persegueix aquests delictes és massa laxa, especialment a Catalunya. “Hi ha una causalitat evident. En el cas de Catalunya, el seu Codi Civil és menys dur que a la resta d’Espanya i això fa que sigui un dels llocs on hi ha més plantacions”, explica el cap d’inspectors d’Endesa a Catalunya.

La companyia assegura que una tercera part de l’energia que es recupera a tot Espanya en plantacions de marihuana prové de Catalunya. Aquestes connexions, a més, tenen consums molt més elevats, equivalents al consum de vuitanta habitatges o d’una indústria mitjana. L’inspector avisa que, en aquests casos, els riscos associats també pugen exponencialment: “L’energia que passa pel canal és molt més alta i, per tant, la connexió també és més perillosa que altres tipus.” A més, com que aquestes connexions irregulars són cada més sofisticades, la càrrega elèctrica que suporta les xarxes és cada cop més alta, tot i que no estan preparades per a aquesta “demanda fantasma”.

Segons la companyia, en algunes zones de Catalunya, les plantacions representen el vuitanta per cent del total de l’electricitat consumida. En el cas de les comarques de Girona, Endesa vincula al cultiu de marihuana la majoria del frau elèctric que es detecta als barris de la Font de la Pólvora i Vila-roja, a Girona, i del Culubret i Sant Joan, a Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp