Societat

ENRIC VICENTE

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DELS REIS MAGS DE LLEIDA

“Copiem massa dels Estats Units i cal mantenir la tradició dels Reis”

L’entitat, que agrupa tots els lleidatans que han ocupat el càrrec, organitza accions i activitats per promocionar la festa davant l’allau comercial de tradicions estrangeres

Què és l’Associació dels Reis Mags de Lleida?
És una entitat que l’única condició que presenta per formar-ne part és haver estat Rei a la ciutat de Lleida. Els socis són els Reis Mags de les darreres dècades.
I sou molts?
Que estiguin actius i al corrent de la quota, simbòlica, uns 50.
I quina és la vostra funció?
L’objectiu és promocionar aquesta tradició i mantenir el caliu dels Reis Mags a Lleida. Durant les festes fem bullir una mica l’olla perquè la gent mantingui ben viva aquesta tradició, que és molt nostra.
Hi ha una llarga tradició de Reis Mags a Lleida?
La festa va prendre força després de la Guerra Civil i, en principi, la feien totalment els militars. Als anys 50 es va redreçar i l’Ajuntament en va prendre la iniciativa. Els tres primers Reis van ser l’Antonio Aige, el Josep Estadella i el Lluís Domènech. La presència militar, però, va estar present fins als anys 80. De fet, era tradicional que les visites als barris del Camarlenc anunciant la propera arribada dels Reis es fes des d’un tot terreny militar i que a la cavalcada hi hagués desfilades militars, com la tradicional dels esquiadors de Vielha vestits de blanc i amb els esquís a l’esquena.
I ara ha canviat tot...
Dels 60 i fins al 1984, és a dir, durant 25 anys, els Reis de Lleida van ser les mateixes persones: l’Enric Castells, l’Eduard Pascual i el Mingo Mateu. L’alcalde, Antoni Siurana, va canviar el sistema i després de 25 anys amb els mateixos Reis es va optar per una elecció anual i que és una tria personal de l’alcalde. Siurana, Oronich i Ros van escollir els Reis Mags i, malgrat alguna excepció, no han repetit cap més any els mateixos fins avui.
I aleshores neix l’associació?
Ja funcionava més o menys com a grup d’amics, però l’entitat es va constituir formalment entre el 1998 i el 1999.
I quin criteri segueixen els alcaldes?
L’alcalde Siurana triava entre la gent que li demanava ser Rei Mag i els següents els han triat directament, i sempre s’ha optat per una representació molt plural de la societat, amb gent de tots els colors i sensibilitats. Però tot i aquesta representativitat social, els que ho són hi han de creure i han d’ajudar a fer créixer la festa.
I als nous Reis, quins consells els doneu, els veterans?
El que els dic jo i que és fonamental és que l’objectiu són els nens. Els “clients” són els nens i les nenes i han de fer de Rei per a ells i res més. Agafar la mà a un nen o tocar-li la cara quan veus que et miren embadalits és molt gran, i això no es pot perdre mai.
Què fa l’associació?
Fem activitats per promocionar la festa i mantenir-la ben viva. Per exemple, en col·laboració amb Autobusos de Lleida col·loquem unes corones als vehicles, com un espai publicitari. I on hi ha Reis no hi ha pares Noel. També vam comprar fa anys llums ornamentals amb corones que la Paeria col·loca en llocs cèntrics. Una altra activitat tradicional que organitzem és el concurs de relats i de dibuix per a infants de primària. Cada any ens arriben uns 500 dibuixos i prop d’un centenar de textos. Els premiats reben joguines i regals que entitats i empreses ens aporten i també poden participar de la cavalcada des d’una carrossa.
I quins objectius us marqueu?
Continuar treballant per la festa amb il·lusió perquè ens ho creiem. També voldríem tenir més presència i participació en l’organització de la cavalcada, perquè ens agradaria que se centrés molt més en els nens i nenes de 2 a 7 anys, però que també encara agrada als de 10 anys. Algun any ha semblat més una rua de carrosses i, com deia abans, l’objectiu han de ser els infants. De tota manera, també som conscients que la ciutat ha crescut i que per segons quins espais no és adequat passar-hi per donar més amplitud al recorregut, com també que la cavalcada s’ha d’adaptar a itineraris i gustos.
Quina és la litúrgia del dia de la cavalcada?
Sempre fem un dinar amb tots els socis de l’associació i en què també participen els nous Reis Mags, l’alcalde i regidors. Ho fem en un hotel i després de menjar els Reis ja es canvien per anar cap a la cavalcada.
La festa dels Reis corre perill?
No. Cap ni un. Però en molts països, i a aquest també, copiem massa dels Estats Units i cal mantenir la nostra tradició. Tal com van les coses, d’aquí a deu anys celebrarem el Dia d’Acció de Gràcies i la castanyada ja ha minvat a favor del Halloween i tot l’imaginari i l’allau comercial que això comporta. Per nosaltres, ser Reis és un gran honor i creiem molt en aquesta festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES