Societat

FATOU SECKA

DEFENSORA DELS DRETS DE LES DONES

“La rebel·lia de les filles educa les mares”

Amb el seu aprenentatge ha obert camí per la defensa dels drets de les dones i la prevenció de qualsevol manifestació de violència, i està convençuda que les filles també tenen un important paper com a educadores de les mares.

Què representa per als pares la negativa de la filla a acceptar un marit?
Un veritable sentiment de pèrdua dels valors que formen part de la seva tradició i identitat, uns valors que els pertoca transmetre als fills. Quan acorden el matrimoni no tenen consciència que estan forçant ningú sinó que actuen segons la seva responsabilitat, per això es genera un conflicte tan gran.
Uns valors que s’han de revisar...
No podem permetre que aquesta violència contra les dones continuï emparada en la tradició. S’ha de donar tot el suport a les joves que es troben en risc i oferir-los vies alternatives, altres coneixements i visions per posar fi a la pràctica; hem d’obrir la porta al dret de sentir, al dret d’estimar i al dret de prendre decisions sobre la pròpia vida.
Les mares es troben entre dos focs? Si es posen al costat de les filles, són marginades per l’entorn?
Sí, i és bàsica la seva capacitació a nivell formatiu, ja que els permetrà adquirir consciència dels seus drets i dels drets de les seves filles i a nivell econòmic per tenir recursos i autonomia. Jo crec que hi ha mares que es pregunten moltes coses, que no volen perdre les seves filles i que se senten atrapades perquè el rebuig del grup no és gens fàcil de gestionar. Hem d’ajudar-les a expressar emocions i patiments retinguts que s’han normalitzat dins seu i les hem d’enfortir, perquè al final la comunitat és feble davant d’una dona ferma que acaba sent referent per a altres dones i motor de canvi.
Fa falta una aliança entre dones?
Justament jo veig mares i filles aliades per al seu alliberament com a dones; en això treballo. Mares i filles establint una relació de complicitat per la defensa dels seus drets en lloc de revalidar pràctiques que les perjudiquen a totes. Juntes s’han d’atrevir a dir que no al matrimoni forçat pel qual la majoria de mares també han passat i saben molt bé el que representa. Juntes, perquè el benestar de les filles és la felicitat de les mares, i a la inversa: les filles també volen que les seves mares estiguin bé.
La rebel·lia de les filles pot educar les mares?
Sí, les mares que som educadores hem d’acceptar que les nostres filles també ens poden educar perquè tenen altres oportunitats i coneixements i, de fet, quan es rebel·len, avancen
i ens fan avançar, encara que sovint no ho comprenem. Llavors passa que la filla té un fill i aquest fill educa mare i filla perquè es tornin a mirar amb ulls d’amor. Sé del que parlo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona