Societat

ORIOL AMORÓS

SECRETARI D’IGUALTAT, MIGRACIONS I CIUTADANIA

“No podem ni volem deixar ningú enrere”

Com a secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, està promovent l’elaboració d’un protocol nacional per prevenir els matrimonis forçats i generar més consciència sobre la necessitat d’eradicar aquesta violència envers la dona.

Ho ha dit en més d’una ocasió: benvinguda la diversitat que ens enriqueix i cap tolerància al relativisme cultural i a la vulneració dels drets humans.
És el nostre model. A Catalunya conviuen persones procedents de 180 països amb el seu bagatge cultural i religiós, que parlen 300 llengües i ens connecten amb el món, i aquest és un valor indiscutible que tenim com a societat. Hem d’aprendre a conviure perquè realment no hi ha res més semblant a un ésser humà que un altre ésser humà, hem de definir plegats un terreny de drets i obligacions compartits, defensar-lo i tirar endavant. Per exemple, la igualtat entre homes i dones. En nom de cap tradició ni de cap religió es pot admetre que uns pares casin la filla contra la seva voluntat.
Admetre-ho representaria deixar les víctimes en la indefensió?
Sí, i a més seria una mostra de paternalisme que negaria la possibilitat dels canvis que totes les cultures han de fer per avançar. O és que nosaltres no hem hagut de revisar una tradició plena de desigualtats i hem anat evolucionant en la mesura que hem guanyat en drets? I ens queda molt camí per recórrer. Doncs en aquest camí no podem ni volem deixar ningú enrere.
Per què cal un protocol nacional de prevenció dels matrimonis forçats?
Primer he de dir que a Catalunya ja hi ha dos protocols impulsats per la Generalitat: el dels Mossos, que va ser pioner en el seu moment, i el de Girona del 2014. En cal un d’àmbit nacional per implicar més professionals en la detecció, tenir més ulls a serveis socials, a ensenyament, als cossos policials, a sanitat, a la justícia, per crear consciència sobre aquest problema i per prevenir i abordar-lo amb competència i fermesa i alhora per evitar prejudicis i mirades estigmatitzadores.
Combinar tots aquests elements no és fàcil.
Gens, però és important fer-ho. Pensem d’entrada que pares i filles s’estimen, que els pares creuen que estan fent el millor per a elles i que les filles pateixen molt quan es malmena el vincle. Hem de treballar a dues velocitats: una, més lenta, pel canvi de mentalitat de la família i el grup, i una altra d’urgent, per la protecció de la filla quan l’amenaça de casament apareix en un escenari proper. I aquesta dualitat complica força la intervenció. Valorem molt positivament que entitats com Valentes i Acompanyades estiguin al peu del canó atenent adolescents i joves en risc i ens aportin coneixement i experiència sobre el matrimoni forçat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia