Societat

Societat

Crítiques a un anunci per l’ús “denigrant” dels problemes de salut mental

Salut Mental Catalunya i una quinzena d’entitats socials, de la discapacitat i salut es queixen per carta a Campofrío

Diuen que atempta contra la dignitat de les persones

La campanya publicitària de la marca Campofrío Amodio ha generat moltes crítiques de persones i entitats que consideren que “alimenta l’estigma de la salut mental”, que no es respecta “el dolor de les persones que tenen aquests problemes” i fins i tot que vexa la imatge de les persones amb discapacitat. L’anunci, dirigit per Isabel Coixet, s’ambienta en un centre psiquiàtric i s’inventa la paraula amodio perquè gira al voltant de l’amor i l’odi sobre coses de la vida quotidiana. “Per a qui coneix o viu de prop la salut mental, veure com se’ns caricaturitza o es banalitza el nostre patiment resulta lamentable i molt dolorós”, explica clarament Paco Rubio, vinculat a l’Associació La Muralla de Tarragona i que és membre de la junta de la federació Salut Mental de Catalunya (SMC).

Caricaturització i banalització que ha portat diverses entitats del sector de la salut mental a lamentar “una imatge distorsionada i denigrant”. “Es veuen contencions amb camises de força i és un prejudici negatiu i infundat que contribueix a estigmatitzar un grup social i en dificulta la inserció”, s’ha queixat el Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) en una denúncia presentada a l’Associació Autocontrol, que es dedica a intentar regular la publicitat.

Paral·lelament a les denúncies públiques i campanyes a les xarxes socials –hi ha un Chage.org que demana la retirada immediata de l’anunci que té gairebé 1.100 firmes en tres dies–, Salut Mental Catalunya ha enviat una carta al director general de Campofrío Food Group: “Volem fer-li arribar la màxima repulsa a l’espot nadalenc de l’empresa que dirigeix perquè atempta greument contra la dignitat de les persones amb un problema de salut mental i vulnera –hi afegeix– els principis recollits en la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.” Recorda que la convenció és un acord entre estats que té caràcter vinculant. Aquesta carta, a més de SMC, que representa més d’un centenar d’entitats de salut mental, la firmen una quinzena més del sector social, de la discapacitat i de salut.

En la carta, expliquen que, tot i que aquestes persones lluiten cada dia per dur una vida normalitzada, es troben amb la discriminació i l’estigma: “Campanyes com la seva –alerten– apel·len a un estereotip ranci i maldestre que en fa mofa i tira per terra la seva lluita.”

El 2016 els centres de salut mental d’adults van atendre 168.456 persones, un 1,5% més que l’any anterior.

LA XIFRA

168,456
persones
van ser ateses l’any passat en centres de salut mental d’adults, un 1,5% més que l’any 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia