Societat

El sorteig de La Grossa s’aferma i troba el seu Sort

Els Pastorets de l’Ametlla de Merola s’enduen 8 milions del primer premi, venut pel mateix establiment que va vendre el segon el 2016

El sorteig bat el seu rècord i reparteix més de 21 milions en premis

La Grossa, la rifa que la Generalitat va crear el 2013 com a resposta de Cap d’Any al sorteig nadalenc de la Lotería Nacional, va arrencar trontollant, però ja sembla més que arrelada. Enguany, d’una banda s’han batut els rècords de vendes i de diners repartits en premis, que aquest cop van superar els 21 milions. De l’altra, el primer premi, per al número 56.795, va servir per consolidar l’imaginari d’una nova Bruixa d’Or de la loteria catalana.

El nou Sort és Campdorà, un petit nucli de dos centenars d’habitants i dependent de l’Ajuntament de Girona, i la nova Bruixa d’Or és el bar restaurant Can Barceló, o, el que és el mateix, La Grossa de Campd’orà, nom amb què l’establiment exerceix com a administració de Loteries de Catalunya, i que, gràcies al negoci en línia, s’ha convertit en el que, segons assegura el seu web, ja és el principal punt de venda de La Grossa. És allà on el 2016 es van vendre vuitanta bitllets del segon premi i on aquesta edició se n’han repartit vuitanta del primer. És a dir, vuit milions d’euros. Tot menys altres tres butlletes en línia venudes en un estanc a Vilassar de Mar.

Com va passar l’any passat, però, el premi no es va quedar a Campdorà. Aquell segon va anar a una penya blaugrana de Barcelona, i ara, els vuitanta bitllets de La Grossa se’ls van quedar els Pastorets de l’Ametlla de Merola (Berguedà).

Ara que Xavier Gabriel, el propietari de La Bruixa d’Or, ha traslladat el negoci fora de Catalunya, el títol simbòlic d’administració talismà catalana passa a Can Barceló, regentat per Núria Barceló i els fills de la qual, Marc i Carles Serrat, van tenir la idea d’aprofitar per vendre loteria i crear la marca La Grossa de Campd’orà per fer-ho en línia. “Ens està anant molt bé”, diu en conversa amb aquest diari Marc Serrat. “Vam començar repartint premis petits, després un cinquè i després el segon de l’any passat”, explica, i també el joc de paraules amb les cursives. “Campdorà vol dir ‘camp daurat’, i així ho remarquem”. Els propietaris no han pessigat cap premi. “Això ens és igual, perquè el nostre objectiu no és que ens toqui”, diu Serrat. “Estem contents de repartir-los i perquè els beneficis d’aquesta loteria es queden a Catalunya i van a programes socials”, vindica.

A La Grossa li queden, però, coses per afinar. Per exemple, el format del sorteig televisiu, xaró i carregat de tics vellíssims –actuació en playback inclosa–, o un web que diumenge, després del sorteig, va estar hores caigut.

LA XIFRA

31
milions
d’euros en bitllets s’han distribuït aquest any de números de La Grossa, xifra que suposa un 23% més

Un 23 per cent més de vendes

Les vendes de La Grossa de Cap d’Any han viscut aquest any la seva millor edició, atès que s’han distribuït 31 milions d’euros en bitllets, més que cap altre any, coincidint amb l’agitat moment polític que ha viscut Catalunya amb el procés sobiranista. La Generalitat només facilita la xifra de bitllets distribuïts perquè desconeix de moment la xifra exacta de vendes, però fonts del Departament d’Economia de la Generalitat han explicat que aquests 31 milions suposen un 23% més que l’any passat i la millor xifra en les cinc edicions de La Grossa. També aquest any s’han doblat les reserves de participacions de La Grossa i s’ha triplicat la venda per internet. D’altra banda, els catalans han destinat aquest any un 7,4% menys que el 2016 al sorteig de Nadal de la loteria espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia