Societat

JORDI FERRER SALGUEDA

PROPIETARI DE LA PASTISSERIA FERRER I DE FERRER XOCOLATA D’OLOT

“Amb la xocolata intentem fer creacions especials i que sorprenguin”

Productes cuidats, de qualitat, que són un plaer per al sentit del gust i, a més, molt atractius visualment. Aquestes elaboracions surten de la mà de l’olotí Jordi Ferrer, un autèntic artista del món del cacau

Una monumental mona de Pasqua per commemorar el cinquantenari del popular llibre El zoo d’en Pitus i un pessebre molt dolç, coronat per una rosa dels vents mòbil. Són part de la llarga llista de les admirables elaboracions fetes el 2017 pel pastisser Jordi Ferrer, que està al capdavant de la Pastisseria Ferrer d’Olot, de gran tradició familiar. També regenta l’establiment de just al costat, Ferrer Xocolata, situat en un edifici idíl·lic dedicat exclusivament al cacau i als seus derivats.

El negoci va començar fa més d’un segle. Una gran trajectòria!
Sí, hi som des del 1907. Portem quatre generacions, de les quals jo sóc la tercera de la família Ferrer. Actualment ho regento junt amb els meus pares i la meva dona, i els caps de setmana ve la meva germana. Va obrir el senyor Moliner i el meu avi treballava amb ell. Al principi l’establiment era una botiga de queviures on també es feien coses de pastisseria, sobretot de brioixeria. Moliner no tenia descendència i ho va traspassar al meu avi, que ho va encaminar tot cap a la pastisseria. El meu pare ho va seguir. Jo he continuat amb la pastisseria i, alhora, des de fa uns dos anys i mig, vam obrir la botiga de l’edifici del cantó, que són quatre plantes dedicades a la xocolata.
Què l’atreu de la seva professió?
Treballo d’una cosa que m’agrada i m’encanta fer. Estic molt agraït perquè la gent ve a buscar el que has creat. És gratificant. I, per postres, la màxima satisfacció és que després gaudeixin a casa seva menjant-s’ho.
Els vostres aparadors són un referent. Són tot un repte?
Hem anat a parar en això amb el pas del temps. Amb els més de cent anys de trajectòria de la pastisseria, la gent ja sap què fas i la qualitat que dones. Coneixent l’interior, també cuidem i vigilem l’exterior. Per Nadal i principalment per Pasqua, els vianants s’aturen per mirar a veure quin muntatge hem dissenyat. Això et motiva a anar-te superant. La sort és que en el tema de Pasqua vaig tres anys per endavant: ja sé què faré aquest 2018, el 2019 i el següent.
Creeu productes nous per cada festivitat o data assenyalada?
Sí, per Setmana Santa, Sant Jordi, les Festes del Tura, la castanyada, Nadal... Sobretot amb la xocolata, sempre fem alguna creació especial i intentem que les idees siguin sorprenents. La gent no t’ho demana verbalment, però s’ho espera.
Aquest Nadal vau treure el torró d’Olot. Com va sorgir?
Fa més de vint anys va sortir un adhesiu dins la campanya Olot és natural. Se’m va acudir que ho podia transportar en un torró. Té una capa de trufa de ratafia i una altra amb praliné i tortell entorxat. Hi ha la silueta de la ciutat a sobre i les decoracions pintades amb aerògraf.
D’entre les elaboracions del 2017, n’hi ha alguna de la qual estigui especialment satisfet?
Sobretot de la mona de Pasqua. Era d’El zoo d’en Pitus i representava una selva. Hi havia un camió que anava donant voltes i a sota portava un robot. L’empresa Innova Didàctic d’Olot va crear el robot i els alumnes de 5è de l’escola de Sant Roc el van programar. Un cop decidim la temàtica, busquem un plus.
Les creacions que doneu a conèixer a internet fan furor. És una vessant que incentiveu?
Fem nosaltres les fotos i pensem els textos. Intentem potenciar les imatges perquè els missatges enganxin. És motivador que algú et comenti que ha vist els productes a les xarxes socials. La meva dona porta l’Instagram i jo el Facebook.
Més enllà d’Olot, han pensat en obrir botigues en altres punts?
Hi ha molta gent que ens ho ha demanat, però l’essència d’aquí casa és que tot es fa i es ven aquí mateix. A l’establiment nou el taulell està al mig i així la gent pot anar fent la volta i, si tenen algun dubte, els ho pots explicar al seu costat. I a l’obrador també s’hi veu com es treballa.
Com va aprendre l’ofici?
Principalment a casa, amb la família. I cada any faig dos o tres cursos. Aprendre el que feien bé els que s’hi dedicaven abans que tu és molt important. També he potenciat la part de la xocolata amb el nou establiment, que vam obrir el 25 d’abril del 2015. A nivell de carrer hi ha la botiga, al soterrani hi ha la zona de degustació, i el primer pis i el segon són obradors.
Amb Ferrer Xocolata, ha reproduït un somni?
La veritat és que sí. Busco que tothom s’hi senti bé a dins. En la inauguració vam fer que la porta fos de xocolata. La gent la va trencar i se la va menjar. Era una manera de dir: “Agafeu la xocolata que tot això és vostre.” També hi fem tallers, tastets i degustació de torrons.
Una feina plena de dedicació.
Satisfà molt que el negoci s’hagi mantingut diverses generacions i s’hagi incrementat. La família està contenta veient que l’edifici de Ferrer Xocolata va quedar bé i que tot funciona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia