Ciència

Ciència i tecnologia

El sincrotró ‘Alba’ s’alia amb altres instruments similars

És un dels fundadors de Leaps, que aplega dinou fonts de fotons europees usades per 24.000 investigadors

El sincrotró Alba, juntament amb divuit instal·lacions científiques similars més de tot el continent, ha entrat en el projecte Leaps (l’organització europea de fonts de fotons basades en acceleradors, segons la sigla en anglès), que vol impulsar la investigació amb aquesta mena d’instruments com a via de renovació de la recerca científica a Europa.

L’acord de col·laboració, signat a Brussel·les fa unes setmanes, crea un consorci estratègic per promoure de manera activa la qualitat i l’impacte de la recerca fonamental, aplicada i industrial duta a terme a les dinou instal·lacions implicades, en benefici de la ciència i la societat europees. Un dels principals objectius és promoure un canvi en la col·laboració europea, a través d’una visió comuna que permeti a l’excel·lència científica solucionar els desafiaments globals i guanyar competitivitat.

Més concretament, entre els objectius de l’associació hi ha guanyar usuaris, estudiar l’impacte socioeconòmic de les instal·lacions, desenvolupar tecnologies comunes, afrontar el desafiament del big data, crear una experiència d’usuari comuna i afavorir l’accés als estudiants i la indústria.

La directora del sincrotró Alba, Caterina Biscari, es mostra satisfeta que la instal·lació catalana prengui part en aquest consorci. “És un orgull participar en aquesta iniciativa per enfortir el paper de les fonts de fotons en la ciència europea. L’Alba és una de les instal·lacions més noves del món i les seves capacitats pioneres ajuden a mantenir el país a l’avantguarda de la investigació científica”, assenyala Biscari.

La màxima responsable del sincrotró confia que els treballs que es duen a terme al centre “tindran una dimensió encara més gran” ara que formen part de Leaps.

Les fonts de fotons que participen en aquesta associació estan basades en acceleradors i produeixen feixos extremament intensos de raigs X, llum ultraviolada i infraroja. Tenen una comunitat de 24.000 científics usuaris directes i una xarxa de 35.000 investigadors, entre els quals figuren cinc premis Nobel, que treballen amb els seus resultats.

Els supermicroscopis com el sincrotró Alba tenen un impacte cada vegada més gran en la ciència a Europa i a tot el món, ja que permeten obtenir informació, impossible d’adquirir amb els equips convencionals, analitzant les mostres al més mínim detall i ajudant a fer visible el que és invisible. Aquestes instal·lacions s’utilitzen per fer recerca tant bàsica com aplicada i cobreixen gairebé tots els camps de la ciència, des de la química, la biologia i la física fins a l’energia, la medicina, el patrimoni cultural i l’enginyeria.

LA FRASE

La feina que fem al sincrotró tindrà una dimensió encara més gran ara que formem part de Leaps
Caterina Biscari
directora del Sincrotró ‘ALBA’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona