Societat

Unió Europea

El Tribunal Europeu de Drets Humans admet una demanda contra l’Estat per una identificació policial de “perfil ètnic”

Un veí de Santa Coloma va denunciar el 2013 que havia estat aturat per la policia espanyola pel seu color de pell

El cas va arribar tres anys més tard al TC, que el va rebutjar en considerar-lo “no rellevant”

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg ha admès a tràmit una demanda contra l’Estat espanyol per una identificació policial per “perfil ètnic”, és a dir, basada exclusivament en el color de la pell de la persona afectada, segons ha informat aquest divendres SOS Racisme Catalunya. L’ONG ha afegit que el govern espanyol té ara fins a l’abril per presentar la seva versió dels fets, juntament a qualsevol altra observació o proposta sobre el cas.

El cas es remunta a uns fets que van tenir lloc el maig del 2013, quan un veí de Santa Coloma de Gramenet va ser aturat per un agent de la Policía Nacional espanyola pel color de la seva pell. Segons SOS Racisme Catalunya, l’agent de policia implicat va admetre al denunciant que l’aturava per ser negre. La víctima va decidir tirar endavant el litigi que ara ha estat admès a tràmit pel TEDH, amb el suport de SOS Racisme Catalunya i Open Society Justice Initiative.

La demanda argumenta que aturar una persona per prejudicis basats en el color de pell vulnera el dret a no ser discriminat i el dret a la vida privada, tots dos recollits al Conveni Europeu de Drets Humans.

Al novembre del 2016 el Tribunal Constitucional (TC) no va admetre a tràmit el cas per considerar-lo “no rellevant”. En canvi, SOS Racisme Catalunya assegura que aquesta pràctica policial “discriminatòria” afecta “milers de persones” a Espanya.

L’organització recorda que l’any 2001 el Constitucional va sentenciar en un cas similar que era “legítim i legal” identificar persones no blanques ja que “el normal és que les persones de nacionalitat espanyola siguin blanques”. La litigant va recórrer aleshores al Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, que va dictaminar, segons SOS Racisme Catalunya, que aquesta pràctica és “discriminatòria i il·legal”. L’entitat assenyala que la institució va instar aleshores l’Estat espanyol a eradicar-la.

L’entitat subratlla que la decisió del TC sobre el cas ara admès a tràmit pel Tribunal Europeu de Drets Humans contrasta amb resolucions judicials com la que va prendre la Cort de Cassació francesa just l’endemà d’aquella, quan va sentenciar que els controls policials basats en perfil ètnic són il·legals. Segons la mateixa font, a Suècia s’ha condemnat el govern per pràctiques de perfil ètnic per establir i mantenir un registre de persones d’ètnia gitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL