Educació

ensenyament

escoles bressol

El govern, obligat a finançar les escoles bressol municipals

Una trentena de ciutats denuncien que han deixat de rebre subsidis

Ensenyament ha de pagar el deute de tres cursos

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó a la trentena de municipis que van denunciar que la Generalitat havia deixat d’atorgar-los subvencions per finançar les escoles bressol a partir de l’any 2012. El TSJC va reconèixer el dret de les ciutats a rebre les subvencions del Departament d’Ensenyament per cobrir els costos de les llars d’infants. I és que tot i que siguin centres de titularitat municipal, la sentència recorda que la llei preveu que sigui la Generalitat qui garanteixi el finançament de les escoles d’infants de 0 a 3 anys.

La reclamació va ser impulsada pel Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Educació a Catalunya, amb l’objectiu de rebre els recursos compromesos pel govern i evitar que la responsabilitat financera es derivés cap a les diputacions, tal com havia passat durant els darrers anys. En concret, els ajuntaments havien reclamat les subvencions corresponents als cursos 2012/2013, 2013/2014 i 2014/2015. Així, el TSJC va sentenciar que els ajuntaments tenen dret a cobrar 1.300 euros per alumne en relació amb aquests cursos, fet que suposa el mateix import que s’havia pactat pel curs anterior al fre en les subvencions.

En total van ser 36 els ajuntaments –de majoria socialista– que van interposar una demanda. Sis d’ells van actuar de manera individual i alguns ja havien rebut una sentència en aquesta mateixa línia. És el cas de Cornellà de Llobregat, pel qual el TSJC va dictar que la Generalitat hauria de pagar un deute de més de 2,3 milions d’euros, i d’Esplugues i l’Hospitalet, que cobraran poc més d’un milió d’euros cadascun. Els municipis denunciants són majoritàriament de l’entorn metropolità i representen prop de dos milions d’habitants. Entre ells, però, no hi ha Barcelona, que ara està estudiant com afegir-se a les reclamacions, ja que el consistori calcula que podria reclamar uns 40 milions d’euros.

El govern encapçalat per Artur Mas –amb Irene Rigau com a consellera d’Ensenyament– va reduir les subvencions de 1.800 a 1.300 euros anuals per alumne el 2011, i el 2015 va suprimir dels pressupostos la partida destinada a cofinançar les llars d’infants públiques.

LA XIFRA

1.300
euros per alumne
és l’import que tenen dret a rebre els ajuntaments pels anys en què no van rebre subvencions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona